Мария Габриел обявява след 72 часа докъде сме със суперкомпютъра
Секция: Технологии
16 Април 2018 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Габриел обявява след 72 часа докъде сме със суперкомпютъра

/КРОСС/България е сред 15-те държави от ЕС, които основават дружество, което да го разработи. Той осигурява персонализирана медицина, по-добро лечение и предотвратяване на рака, безупречна метеорология и защита на пътя, и още много други важни неща.

В четвъртък от София цяла Европа ще чуе докъде сме напреднали по пътя към суперкомпютъра. Благодарение на усилията на еврокомисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел тогава водещите специалисти на континента се събират в НДК на конференция, посветена на темата. В рамките на българското председателство на Съвета на ЕС Министерството на образованието и науката в тясно сътрудничество с Европейската комисия (ЕК) организира конференция под надслов „Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб".

Форумът цели да повиши осведомеността относно ролята на високопроизводителните изчислителни системи (на английски HPC, б.а.) за формирането на цифровото бъдеще на Европа и за осигуряване на решения на множество социални и икономически предизвикателства.

Макар и звучаща строго специализирано, темата има непосредствено отражение върху живота ни. Защото суперкомпютърът дава удивителен тласък на здравеопазването, гражданската защита, екологията, сигурността, включително тази на информацията, изследванията във всяка област на науката.

"Това е тема, която ми е близка, защото звучи много технологично, но всъщност е с много пряко отношение върху всекидневието ни - да познаваме много по-добре ваксините и новородените, много повече да познаваме състоянието на пътищата в зимните условия, да виждаме как се случват климатичните промени. На нас данни не ни липсват - имаме прекалено много, но това, което нямаме, е достатъчна скорост за изчисления, които да ни позволяват да ги използваме", подчерта еврокомисар Габриел.

Но какво е суперкомпютър, или HPC?

Това са компютърни системи с изключително високи възможности. Днес тези системи могат да извършват операции със скорост над 10 на 15-а степен в секунда (петаскала), като целта е до 2023 г. ЕС да ползва машини, опериращи с 10 на 18-а степен (екзаскала) в секунда, което е сравнимо с това да се съберат всички възможности на всички мобилни телефони на цялото население на ЕС на едно място.

Междинната цел е до 2019 г. да бъдат постигнати от 20 до 50% от производителността на екзаскалата.

Какво е приложението на суперкомпютъра?

Тази високоизчислителна машина с размерите на зала извършва сложни операции с невероятна скорост. В нея е цялата информация на света, излизала на всички езици. Например за рака, поради което е от фундаментално значение за най-висшето здравеопазване - персонализираната медицина. Но не само. Използва се за решаването на научни и инженерни проблеми от такъв мащаб и изискващи такива симулации, които не могат да бъдат изпълнени от сегашните компютри с общо предназначение. Суперкомпютърът отговаря дори на предизвикателства като декодиране на ДНК за броени минути или най-много часове (нещо, което сега отнема седмици или дори месеци), изследване, ранно засичане и лечение на тежки болести, и дешифриране на човешкия мозък. За последния има специален проект, който симулира как функционира той и как се променя - например вследствие на катастрофа. Със суперкомпютъра ще се разбере по-добре ранната деменция и въздействието на лекарствата върху организма.

Чудото HPC прави революция не само в медицината, но и в редица други области - прогнозирането на еволюцията на климата, наблюдението на космическото пространство, предотвратяването и управлението на природни бедствия, проектирането на паркове за възобновяема енергия.

Суперкомпютърът предоставя на учените по-задълбочени познания за неизследвани преди това области и системи от най-голяма сложност, стимулиращи иновациите и откритията в почти всички научни дисциплини - от природните науки (моделиране на климата и прецизна прогноза за времето) до високоенергийната физика, астрофизиката и космическите проучвания. Значително намалява разходите за научноизследователска и развойна дейност и времевия цикъл за развитие, като произвежда продукти и услуги с по-високо качество.

Например суперкомпютърът дава възможност на автомобилните производители да намалят времето за разработване на нови платформи за коли средно от 60 на 24 месеца, като така се спестяват милиарди евро, като същевременно се подобряват устойчивостта на превозните средства,

удобството и комфортът на пътниците, и се щади екологията. Това е постижимо със суперкомпютъра благодарение на възможностите му да предвижда и извършва симулации на сблъсъци и всякакви други възможни рискове, което се отразява в по-добър и по-сигурен дизайн на колите, и то постиган в много по-кратък срок в сравнение със сегашното, традиционно проектиране.

Когато в Белгия времето е лошо, магистралите почти в цялата страна се затварят, при което страната търпи огромни икономически загуби. След като ЕС получи своя суперкомпютър, той ще "сканира" цялата мрежа на аутобаните и ще изчислява кои са опасните участъци и за какъв точно период от време. И така ще се затваря не цялата магистрала, а да речем само 20 км от нея.

Всяко евро, инвестирано в суперкомпютъра, осигурява средна възвращаемост от 867 евро в увеличени приходи и 69 евро като печалба, изчислили са в ЕК.

Суперкомпютърът е важен и за националната сигурност и отбрана. Той повишава безопасността чрез симулиране на ядрени реакции, проектиране на нови изтребители и разработване на силни технологии за криптиране, както и подпомагайки органите да получат достъп до шифровани данни, извършвайки широкомащабни разкрития на подозрителни схеми и разпознаване на лица. Така се осигурява защита на чувствителни области, респективно на всеки от нас.

Към момента ЕС няма суперкомпютър сред първите 10 в света, т.е. и най-бързият компютър на общността е 10 пъти по-бавен от суперкомпютър. Такъв, какъвто притежават САЩ, Китай, Япония и Корея. Нито една страна - членка на ЕС не може да направи суперкомпютъра сама, за да им е конкурентна. Ето защо на 23 март 2017 г. 7 държави от съюза - Франция, Германия, Италия, Люксембург, Испания, Португалия и Холандия, подписаха декларацията EuroHPC. България се присъедини към нея на 13 октомври 2017 г.

След нас го направиха Швейцария, Гърция, Хърватска, Чехия и Кипър.

В споразумението страните се съгласиха да работят заедно и с ЕК за придобиването на общоевропейска интегрирана инфраструктура за суперкомпютри (EuroHPC) и нейното разгръщане, което трябва да стане на два етапа с краен срок 2022-2023 г. Преди това трябва да има законодателната рамка и осигурен ресурс в следващата многогодишна финансова рамка на съюза.

За купуването и управлението на суперкомпютри (машините) и инфраструктура за данни (технологията) и за създаването на научноизследователска и иновационна програма 15 държави от ЕС, сред които и България, ще създадат догодина съвместно предприятие, което ще получи 486 млн. евро от единния бюджет на общността. Отделно, също толкова средства, в рамките на възможностите си, ще отделят участващите в инициативата държави. Всяка страна ще има право да ползва, съответно преотдава дял време, съответен на паричната й вноска. Половината време ще притежава ЕС.

Най-съвременните високопроизводителни изчислителни машини и информационни инфраструктури ще са достъпни за научни цели, а също - за обществени и частни партньори, с цел повишаване на научните възможности на Европа и конкурентоспособността на нейната промишленост. В конкурси ще се избират учени, които ще оперират със суперкомпютрите и ще подпомагат тези, които са платили време и ги наемат. Защото ползването на HPC няма да е проста работа като това да си отвориш лаптопа. Учените ще препрограмират суперкомпютъра за всяка отделна дейност.

Еврокомисар Габриел изтъкна, че за нея е изключително важно, че е осигурен и достъпът на малки и средни предприятия до суперкомпютъра.

"Стартъпите са тези, които имат също много голяма нужда от това бързо да тестват своите модели, бързо да имат представа как може да им бъде осигурен достъп до пазарите", напомни тя.

Всички тези ключови за бъдещето въпроси ще обсъди в четвъртък в София еврокомисар Габриел с учени, собственици на компютри и индустриалци от всички държави.

"Само в рамките на 8 месеца имаме истински резултат, защото вече имаме законодателен инструмент, който в момента е в процес на финализиране в Съвета и в Европейския парламент. Най-вече имаме финансиране за този суперкомпютъра, който искаме да има Европа -

1 милиард евро е инвестицията.

486 милиона са от Европейската комисия, останалите са осигурени от държавите членки в тази инициатива. България има много важна роля,

България е видяна като регионален лидер,

България има опит и може да бъде една от страните, които ще участват изключително активно", категорична е еврокомисар Габриел.