"Хюриет": Преди ударите в Сирия Анкара е предала послание на Запада към Путин
Секция: СВЯТ
16 Април 2018 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Хюриет": Преди ударите в Сирия Анкара е предала послание на Запада към Путин

/КРОСС/ Преди операцията на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия Анкара осъществи активна дипломация, което породи въпроса дали тя е "посредник" между страните и особено между САЩ и Русия, пише журналистката Ханде Фърат от в."Хюриет".

След операцията ролята на Анкара постепенно започна да се изяснява, отбелязва журналистката. Според получената информация от източници Анкара е препоръчвала благоразумие и същевременно е предала следното послание на САЩ, Франция и Великобритания към руския президент Владимир Путин: "Целта не е Русия, а режимът в Дамаск, използващ химическо оръжие.

Ние не искаме горещ сблъсък с Русия". Анкара е предала това послание на Путин преди започването на операцията. Журналистката посочва, че контактът между страните е бил на всякакво равнище, а не само на равнище държавни глави, предава още в."Хюриет".

Тя отбелязва обаче, че Анкара е предпочела да действа предпазливо и не е определила ролята си като "посредник". В процеса на операцията Анкара е предпочела да остане в позиция между страните, а след операцията е направила изявления в нейна подкрепа. Журналистката цитира високопоставени източници, които са подчертали, че принципната позиция на Анкара е срещу използването на химическо оръжие и Турция смята, че използването му не трябва да остава безнаказано.

Същевременно източниците са подчертали, че проблемът в Сирия произтича не само от използването на химическо оръжие, а и от използването на конвенционални оръжия. Те са добавили, че решението на кризата в Сирия ще се постигне с възпиране на използването на всякакви оръжия и намиране на формула за това.

 

Според източниците Анкара смята, че на този етап не съществува опасност от трета световна война, както се говори на международната сцена. В подкрепа на това тя изтъква посланието, изпратено от Запада към Путин, което гласи: "вие не сте целта". В светлината на внасянето от САЩ, Франция и Великобритания в Съвета за сигурност на ООН на нова проекторезолюция, очакването на Анкара е, че противоборството между страните в международен план ще продължи още известно време, а Турция ще продължи да бъде в позиция между страните при създалата се конюнктура, отбелязва Ханде Фърат.

Вестник "Хабертюрк" цитира оценка на турския премиер Бинали Йълдъръм за операцията на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия, според която става дума за положителна, но закъсняла стъпка. Йълдъръм е отбелязал, че все пак операцията е "отговор, даден на режима, на подлите убийци, които са причина за зверствата".

Вестник "Миллиет" и в."Ватан" посочват на първа страница, че преди днешното си посещение в Турция, в интервю за Анадолската агенция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е отправил призив към съюзниците за по-голяма подкрепа за Турция в борбата й срещу тероризма. Столтенберг е определил Турция като "много ценен, ключов съюзник".