ЕК препоръчва започване на преговори за членство на Република Македония в ЕС
Секция: СВЯТ
16 Април 2018 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК препоръчва започване на преговори за членство на Република Македония в ЕС

/КРОСС/ Европейската комисия препоръчва започване на преговори за членство на Република Македония в Европейския съюз. Това се казва в доклада, който ще бъде оповестен утре, съобщава БНР цитирайки БГНЕС. За първи път Македония получава безусловна препоръка за започване на преговори. 

"Като се има предвид напредъкът на страната, ЕК препоръчва започване на преговори с Бившата югославска република Македония. ЕК очаква, че ще бъдат запазени и задълбочени сегашните реформи.
За да подкрепи този курс, ЕК предлага започване на предприсъединителни преговори в областта на съдебната система, правосъдието, свободата и сигурността на страната", се казва в доклада, който се отнася до Република Македония. 
От Брюксел подчертават, че Македония е успяла да преодолее дълбоката политическа криза. Необходимите структурни реформи са бавен процес и за него са необходими годни. 
"Положителната промяна в политическия манталитет е видима в цялото общество, което отсъстваше през последните години и това бе най-голямата пречка", пише още в Доклада за напредъка на Република Македония, който предстои да бъде обсъден още веднъж от еврокомисарите. Той ще бъде оповестен утре в Страсбург.