Макрон: Франция убеди Тръмп САЩ да останат в Сирия
Секция: СВЯТ
16 Април 2018 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Макрон: Франция убеди Тръмп САЩ да останат в Сирия

/КРОСС/ Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Париж е убедил Доналд Тръмп САЩ да останат ангажирани в Сирия „в дългосрочен план“, но часове по-късно Белият дом реагира, като каза, че президентът иска US силите там „да се приберат вкъщи възможно най-бързо“, предава Ройтерс.

Късно вечерта в неделя – ден, след като Франция се присъедини към САЩ и Великобритания за извършването на безпрецедентни ракетни удари по обекти на сирийския режим, Макрон настоя, че намесата е легитимна и призова международната общност да търси дипломатическо решение на бруталната 7-годишна война.

„Франция не е обявила война на режима на Башар ал Асад“, каза френският президент в интервю за телевизия Бе Еф Ем, радио Монте Карло и интернет сайта Медиапар. Той изтъкна, че „Париж е за политическо решение на конфликта в Сирия, включващо всички замесени страни“. За постигането на трайно политическо решение на сирийския конфликт „трябва да водим диалог с Русия, Турция и Иран“, каза той.

Макрон е убедил президента Доналд Тръмп, че ударите трябва да бъдат насочени само срещу обекти, свързани с химическите оръжия.

„Преди 10 дни президентът Тръмп казваше, че Съединените щати трябва да се оттеглят от Сирия. Но ние го убедихме, че е необходимо да се остане там в дългосрочен план. Ние също го убедихме, че трябва да ограничим ударите само над места, свързани с химически оръжия“, каза Макрон.

„Мисията на САЩ не се е променила - президентът даде ясно да се разбере, че иска американските сили да се приберат у дома, колкото е възможно по-бързо“, реагира обаче говорителката на Белия дом Сара Сандърс. „Ние сме решени напълно да смажем ИДИЛ и да създадем условията, които ще предотвратят завръщането на тази организация. Освен това очакваме регионалните ни съюзници и партньори да поемат по-голяма отговорност - както във военно, така и във финансово отношение, за да бъде гарантирана сигурността в региона“, добави тя.

„Извършихме успешно операцията от военна гледна точка“, каза Макрон. Той посочи, че операцията на САЩ, Великобритания и Франция „бе намеса на международната общност“, посочва АФП и отбелязва, че тя бе извън рамките на ООН.

По думите на Макрон участвалите в ударите страни са имали „пълна международна легитимност“. „Три страни членки на Съвета за сигурност на ООН предприеха действията“, подчерта той.

По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон е готов за нова военна намеса в Сирия, в случай че сирийското правителство извърши друга атака с химическо оръжие.

От своя страна, руският президент Владимир Путин заяви, че бъдещи ракетни удари срещу Сирия от страна на Запада ще доведат до хаос в международните отношения.

Междувременно страните от Арабската лига осъдиха използването на химическо оръжие в Сирия и поискаха международно разследване на случая. Това обяви саудитският външен министър Адел ал-Джубейр на пресконференция след днешната среща на страните от организацията.

Граждански протести, осъждащи въздушните удари в Сирия, се състояха в Лос Анджелис, Сан Франциско, Берлин, Кипър и в ивицата Газа.

Няколко хиляди иракчани демонстрираха против западните въздушни удари по Сирия, като някои участници запалиха американски знамена, съобщи Франс прес.

Протестните акции се състояха по призива на шиитския лидер Моктада Садр. „Престанете да унищожавате Сирия, както унищожихте нашата страна", скандираше тълпата, събрала се на площад Тахрир в центъра на Багдад.

Освен в Багдад демонстрации имаше и в градовете Наджаф и Басра. В събота Ирак изрази безпокойство след като САЩ, Франция и Великобритания нанесоха ракетни удари по обекти на сирийското правителство в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие по контролиран от бунтовници град на 7 април.