Японски депутат насърчава жените да раждат повече, за да не са в тежест на държавата
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Май 2018 17:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Японски депутат насърчава жените да раждат повече, за да не са в тежест на държавата

/КРОСС/ Депутат от управляващата партия в Япония беше обвинен в сексизъм, след като настоя, че младите японски жени трябва да имат повече деца или ще се окажат в тежест на държавата, съобщават японските медии.

Изказвайки се по време на заседание на Либералдемократическата партия, Канджи Като посочил, че младите жени трябва да имат най-малко три деца. Впоследствие обаче той се дистанцирал от думите си.

През миналата година процентът на децата в Япония е спаднал до най-ниското си равнище, откакто е започнало воденето на надеждна статистика преди повече от 100 години.

Финансовите и други стимули за насърчаване на по-големи семейства са оказали слабо влияние.

Като отбелязал, че когато изнася речи по време на сватби, той казва на булката и на младоженеца да направят поне три деца.

"Имаме нужда от три или повече деца от тези хора, за да компенсираме двойките, които не раждат дете, независимо какво правят", изтъкнал депутатът.

72-годишният баща на шест деца също така подчертал, че ако срещне жена, която не възнамерява да се омъжи, той ѝ казва, че в края на живота си ще бъде приета в дом за възрастни, платен от данъците на децата на други хора.

Няколко депутатки са се оплакали, че речта е сексистка. "Това е точно сексуален тормоз", подчертала една от депутатките на партийното заседание.

Отбелязва се, че Канджи Като първоначално е заявил, че не възнамерява да се отказва от думите си, изтъквайки, че увеличаването на раждаемостта е "най-важният проблем, пред който е изправена нашата страна".

Но по-късно излезе с изявление, в което се казва: "Извинявам се, ако моите думи са предизвикали погрешно впечатление. Въпреки че никога не бих възнамерявал да дискриминирам жените, оттеглям коментарите си, защото биха могли да бъдат изтълкувани като такива."

През миналата година само 941 хил. деца са се родили в Япония, което е антирекорд от 1899 г. насам, когато е започнала да се води статистика.