Салвадор Собрал за песента, спечелила "Евровизия": Ужасна музика
Секция: Шоубизнес
15 Май 2018 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Салвадор Собрал за песента, спечелила "Евровизия": Ужасна музика

/КРОСС/ Двадесет и пет годишната израелка Нета Барзилай триумфира на тазгодишното издание на Евровизия с песен, който разчупи традициите откъм визия и звучене, отбелязват световните агенции.

Любопитното е, че преди седмица Салвадор Собрал, който спечели миналата година Евровизия с баладата "Amar pelos dois", разкритикува песента на Нета за конкурса и я определи като "ужасна музика". Той каза, че конкурсът трябва да е за музика, а не за зрелищен спектакъл. Но зрителите явно са били на друго мнение, защото Нета се наложи благодарение на зрителския вот. Запитана за този коментар на Собрал, Нета каза: "Почувствах, че той ме уважава, когато ми връчи микрофона и аз изпращам само любовта си към него", предаде Ройтерс.

Песента на Нета Барзилай "Toy" (в превод "Играчка") е определяна в музикално отношение като вдъхновена от кей-попа технокомпозиция. Нета я представи с прическа в японски стил и с одежди, напомнящи на японското кимоно. Песента, съдържаща закачливи елементи на кудкудякане, обаче носи и послание за силата на различните и е вдъхновена от феминисткото движение "Аз също", отбелязва Франс прес.

Получавайки трофея си, Нета призна, че е много щастлива и благодари на хората, че приемат различните и че празнуват различието. После певицата с мощен глас и с визия, която е противоположност на типичната визия на телегеничните диви, извика "Обожавам моята страна".

Нета си припомни, че досега много пъти са ѝ казвали, че не е достатъчно красива, че не е достатъчно умна, че не е достатъчно слаба, за да направи, онова за което мечтае. Певицата сподели, че чрез песента си е искала да даде пример на младите хора да приемат различните от тях и да даде гласност на различното. Нета споделя, че никога не е очаквала да бъде избрана да представлява Израел на Евровизия, защото е била прекалено авангардна. Тя разказа, че нейният дядо ѝ дал халката на покойната ѝ баба, за да я носи тя за късмет по време на изпълнението си в Лисабон.

Допреди Евровизия Нета, родена в Ход Хашрон, предградие на Тел Авив, е пяла основно в клубове и по сватби. В сайта на Евровизия в биографията ѝ се казва, че е била и част от оркестъра на военноморските сили, в които е карала задължителната си военна служба. Учила е музика в гимназията и в музикалната академия Римон, една от най-престижните в Израел.

Като малка Нета живее 4 години със семейството си в Нигерия, където баща ѝ работи като инженер и после когато се прибира у дома, тя трудно свиква с живота в Израел.

След като печели риалити шоуто "Изгряваща звезда", което я праща автоматично на Евровизия, Нета е избрана и за да пее на официалната церемония по повод 70-ата годишнина от основаването на израелската държава на планината Херцел в Ерусалим.

Нета победи представители на 43 страни. Основна конкуренция във финалната вечер ѝ бяха представителите на Кипър, Австрия и Швеция.