По-малко бебета са проплакали в последната година у нас, отколкото през войната
Секция: Здраве
15 Май 2018 16:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По-малко бебета са проплакали в последната година у нас, отколкото през войната

/КРОСС/ В България за последната година са се родили по-малко деца, отколкото през Втората световна война. Статистиката на фондация „Искам бебе" показва, че през 2017 г. у нас са проплакали 50 000 бебета, а на този фон хората с репродуктивни проблеми в страната са 145 000. В името на каузата да се промени разбирането за успех и мястото на децата в него вече втора година развива своята дейност инициативата "ДНК", предава Дарик.

Във всички области на България естественият прираст за 2017 г. е отрицателен, показват данните на инициативата "ДНК". Традиционните мерки за борба с демографската криза не работят, смятат още от нейния екип и затова трябва да се променят нагласите на хората.

В подкрепа на каузата застават и от Фондация "Искам бебе", чийто председател Мария Янева допълва: "Ние вярваме, че си заслужава човек да се бори за създаването на всеки един човешки. Не е достатъчно в днешно време просто да бъдем добри професионалисти в това, което вършим. Трябва да имаме и нашата социална отговорност. Социалната отговорност, по която вече втора година ние с "ДНК" работим, всъщност и финансира първото българско семейство, което е на път да сбъдне своята мечта и да има своя рожба, а защо не и две. Повечето хора с репродуктивни проблеми не искаме едно или две деца, Дай Боже и повече. Нека има повече деца за България".

Лица на инициативата "ДНК" и тази година са волейболистът Владо Николов и телевизионната водеща Нели Хаджийска. В момента от "ДНК" организират второто масово кръщение на бебета, което предстои през есента. От екипа работят и по създаването на платформата "Bulgaria wants you", която цели да насърчава младите българи да създават семейства в родината си.