Вебер: Западните Балкани трябва сами да искат развитие
Секция: Анализи
16 Май 2018 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вебер: Западните Балкани трябва сами да искат развитие

/КРОСС/ Западните Балкани трябва сами да имат желанието да се развиват. Това заяви пред БНТ Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП в ЕП. По думите му фактът, че Западните Балкани са във фокуса на събитиятаq е голям успех на българското европредседателство.

Искаме да сигнализираме отново на Балканите, че те са част от Европа. Време е да говорим за инфраструктура, за роуминг, хората да почувстват какви перспективи стоят пред тях.

Добър знак е, че сръбският премиер Ана Бърнабич ще присъства на срещата ЕС-Западни Балкани в София - да седнем на една маса. Имаме открит проблем с Хърватска, той е малък, но ни затруднява, каза Вебер и изтъкна, че е необходимо в Западните Балкани да се решат всички въпроси за границите. Европейците трябва да се подготвим, за да понесем това разширение, двете страни трябва да си напишат домашното, каза той.

Много от решенията в Европа трябва да се вземат единодушно, каза Вебер като посочи и теми като Иран или митата, които налага САЩ. Европа не взема бързо решения, обясни лидерът на ЕНП.

Запитан кой от проблемите - излизането на САЩ от сделката с Иран или постигането на единна позиция за митата е по-труден въпрос, Вебер отговори, че европейците искаме чрез дипломация да принудим Иран да не посяга към ядрените оръжия. Това е разлом между Европа и САЩ. За Иран имаме единна позиция, да я продължим, да я стабилизираме. Европа трябва да придобие по-голямо самочувствие, каза той.

Като европейци нямаме интерес от конфликт. Ако ни заплашват, длъжни сме да се защитаваме. Важно е гражданите в България да почувстват, че може да решаваме да налагаме нашите интереси само като сме единни.

Имаме някои грижи с Русия - за Източна Украйна, Сирия, каза Манфред Вебер. Когато става въпрос за Украйна сме канили Русия, но от Москва не идваха отговори. Русия винаги е реагирала агресивно, заяви европейският политик. Виждаме го и в Сирия, където Асад оцеля. Виждаме Русия, която се намесва в Испания, Каталуня, Брекзит. Путин има интерес в Европа да има разногласия. Важно е санкциите да продължат, смята Вебер.

Пакетът "мобилност", който би засегнал доста български превозвачески фирми, е на дневен ред. През следващите дни трябва да водим дискусии по въпроса. Германия има силна автомобилна индустрия, Франция - друга. Не трябва да търпим Европейски закони да влияят върху пазара - да отслабят местните фирми, каза лидерът на ЕНП в Европарламента.

Десният политик обясни, че би трябвало социалдемократите да са по-активни при настояването си за подобни закони, които да опазват и местния бизнес. Социалдемократите в ЕП дискутират времето за престой и почивка, а би трябвало да се иска по-силна защита от социалдемократите, не от наша страна, обясни Вебер.

Запитан, че част от европредседателството беше срещата ЕС-Турция дали е по-активен диалогът с Анкара след тази среща, той отговори, че начинът, по който лидерите разговарят помежду си, е решаващ. Турция губи своята икономическа мощ. За младите хора в Турция има все по-малко перспективи в собствената им държава. Трябва да говорим с тях, става дума и за ценности. Респектът към демокрацията, към медиите, журналисти, които вършат работа за нас е фундаментален. Според него няма как Турция на 100% да е част от нашата общност.