Жельо Бойчев: „Инерком“ не отговаря на критериите, които България е заложила
Секция: ИКОНОМИКА
16 Май 2018 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жельо Бойчев: „Инерком“ не отговаря на критериите, които България е заложила

/КРОСС/ „От работата на Комисията по отношение на планираната продажба на дружествата на „ЧЕЗ Груп- България“ е видно, че кандидат-купувачът „Инерком България “ ЕАД не отговаря на нито един от критериите, които България е заложила като изисквания за инвеститорите през 2004 г." Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България и председател на Временната комисия за сделката с ЧЕЗ Жельо Бойчев от парламентарната трибуна.  

Той добави, че представителите на „Инерком“ не са обяснили по какъв начин и от къде ще осигурят средствата, необходими  за закупуването на „ЧЕЗ Груп – България“.

„Запитаните в хода на работата на Комисията институции отказаха да предоставят необходимата за изясняване на въпроса  информация. Изключение прави „Първа инвестиционна банка“, която открито оповести водените от нея разговори с „Инерком България“ и заявения интерес за финансиране на  сделката в размер до 80 000 000 евро“, обясни Бойчев.

 Комисията е установила още, че изявленията на членове на българското правителство могат да бъдат определени като непоследователни. „Най-ярките примери за това са заявената, но негласувана оставка на министъра енергетиката, както и рязката промяна на позициите-  от искане за пълен контрол върху сделката, до отказ от всякакво участие.

Твърдението на министър-председателя от 27.02.2018 г., че не е запознат с развитието на процесите по придобиването на ЧЕЗ не съвпада информации, давани от службите за сигурност за намеренията на ЕРП-то и разговорите, водени с потенциални купувачи“, добави Жельо Бойчев.

Той бе категоричен, че твърдението на министър-председателя и министъра на финансите, че не са водени разговори за закупуване на ЧЕЗ от страна на българската държава противоречи с това- на дружеството, че от 2013 г. досега са предлагали на всяко българско правителство да закупи активите.