Хеликоптери спасиха хавайци от изригващия вулкан
Секция: СВЯТ
19 Май 2018 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хеликоптери спасиха хавайци от изригващия вулкан

/КРОСС/ Хеликоптери се притекоха на помощ за спасяването на четирима хавайци, след като изтичащата от вулкана на остров Килауеа лава, постави в капан редица къщи, съобщиха местните власти.

Кметът на Хавай Хари Ким написа в Туитър, че "бързо движещата се лава минала близо до Малама Ки Плей", край горския резерват Пуна. Лавата "изолира около 40 жилища в района", пише той, добавяйки, че четирима души са били "безопасно евакуирани" от хеликоптери на окръг Хавай и националната гвардия.

"Ако все още се намирате в района, стойте на безопасно място и очаквайте официални инструкции," предупреди Ким.

Американската геологическа служба, която следи вулканите и земетресенията в целия свят, заяви чрез Туитър, че "бързо течаща лава от вулкана се придвижва с 300-400 ярда на час". Специалистите отчитат, че "лошото качество на въздуха от повишените газови емисии и димът от изгарящата растителност допринасят за лошото качество на въздуха в долната част на Пуна".

Килауеа е най-активният вулкан в света и един от петте на Големия остров на Хавай.

Той започна да изригва на 3 май, което накара около 2 000 души да напуснат домовете си в планината.

Учени прогнозират, че вулканичната активност може би е предшественик на голямо изригване, подобно на това, което разтърси острова в средата на 20-те години на миналия век.