Първото българско инвитро бебе стана на 30
Секция: Здраве
10 Юни 2018 12:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първото българско инвитро бебе стана на 30

/КРОСС/  На 9 юни в Плевен се отбеляза тържествено юбилеят на българското инвитро. Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро и България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие" посвети 13-тото поредно издание на Деня на репродуктивното здраве на важния юбилей. На честването присъстваха доайените на българската инвитро медицина и техните ученици, които разказаха за миналото, настоящето и бъдещето на лечението инвитро в България, съобщава сайта zdrave.net

Събитието посетиха стотици хора, обединени от една обща тема - мечтата за свое дете. Присъстваха много двойки с репродуктивни проблеми от Плевен, региона и страната, лекари и специалисти по репродуктивна медицина от много клиники в цяла България, представители на държавните институции, местната власт, общественици и журналисти. Много хора доведоха своите деца, родени с помощта на съвременните инвитро технологии, за да покажат съпричастност и да благодарят на своите лекари. Повече от 120 пациенти получиха информация, безплатни консултации и нова надежда за сбъдването на мечтата си за дете по време на информационната сесия и Експо-алеята на ин витро клиниките в България.

Петима от посетителите на Деня на репродуктивното здраве получиха от сдружение Зачатие ваучер за диагностика и лечение на стерилитет на стойност 500 лева. Средствата са събрани чрез благотворителност.