Българско оръжие убива военни в Сирия
Секция: Анализи
13 Юни 2018 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българско оръжие убива военни в Сирия

/КРОСС/ Незабелязано за световните медии премина 12-та отбранително - промишлено изложение HEMUS-2018 в Пловдив. Това събитие наистина трудно може да се сравнява по мащаб с оръжейните салони в Русия, западните или арабските страни. Въпреки това, една мини сензация на българския форум все пак се състоя. Това коментира Степан Зайцев за "Русская планета".

В своето изявление заместник-министърът на икономиката на България Александър Манолев съобщи, че през 2017 г. оръжейният експорт на страната е надхвърлил 1,2 милиарда евро. За бедната полуселскостопанска българска икономика това е невероятно постижение. За сравнение, през 2017 г. най-богатата и високотехнологична Германия е продала зад граница военна продукция за 3,79 милиарда евро.
Неотдавна София се отчете за оръжейния си експорт в Регистъра на обикновените въоръжения на ООН. От документите излиза, че географията на продажбите въобще не е голяма. Рекордният експорт е бил постигнат за сметка на доставките на военна продукция в Близкия изток и САЩ.

Взривният ръст на търсенето на оръжие в Близкия изток се отбелязва в мартенския доклад на Стокхолмския институт за изследвания на проблемите на мира (SIPRI). По пресмятанията на експертите, вносът на военна продукция в региона за периода 2013–2017 г. се е увеличил със 103% в сравнение с периода 2008–2013 г. Основен купувач стана Саудитска Арабия (+225% ръст на покупките).

Наследство от социализма 

През миналата година София е доставила на Саудитска Арабия 145 миномета, 183 зенитни установки ЗУ-23, 9 бронетранспортьора, 8 бронирани тегача МТ-ЛБ, 1150 картечници, 25 500 автомата, 500 ръчни противотанкови гранатомета ATGL (копия на съветския РПГ-7), 770 лафетни гранатомета ATGL-H (копия на съветските СПГ-9), 140 преносими противотанкови ракетни комплекса "Фагот"/"Конкурс".
На Ирак София е продала 1080 миномета различен калибър, 400 картечници, 1959 ръчни противотанкови гранатомета ATGL, 640 лафетни противотанкови гранатомета ATGL-H.

Американски клиенти са получили 2794 картечници, 578 автомата, 1816 винтовки, 352 лафетни противотанкови гранатомета ATGL-H, 30 преносими противотанкови комплекса "Фагот"/"Конкурс" и два подстволни гранатомета UBGL.
От номенклатурата на доставките става ясно, че българската промишленост произвежда основно копия или модифицирани варианти на образци от съветско оръжие, което си създаде великолепна репутация в много регионални конфликти. Евтиното, надеждно и непретенциозно съветско въоръжение представлява основата на арсенала на някои редовни армии и на почти всички бандитски формирования в Близкия изток.

Очевидно е, че Саудитска Арабия и САЩ не купуват българска оръжейна продукция за задоволяване на собствените си нужди. Неофициалният блог Център за анализ на стратегиите и технологиите (ЦАСТ) прави аналогичен извод: "България се превърна в един от водещите и мащабни доставчици на оръжия и боеприпаси за сирийската опозиция чрез посредничеството на Саудитска Арабия и САЩ, а също така в крупен доставчик на въоръжения и боеприпаси за правителството на Ирак."

 

"От началото на гражданската война в Сирия българският оръжеен експорт расте непрекъснато, а българските оръжейни предприятия получават нови и все нови поръчки за оръжия и боеприпаси съветски образец от Саудитска Арабия и САЩ, които прехвърлят това въоръжение за сирийската опозиция, а също така доставя и на Ирак, който води борба с "Ислямска държава", се твърди в блога.
Сирийската война позлати българските оръжейници, които експлоатират богатото наследство от социалистическите времена. Показателите на оръжейния експорт на София от началото на гражданския конфликт в Сирия растат с гигантски темпове.

През 2013 г. обемът на продажбите е 235 милиона евро, през 2014 г. — 404 милиона, през 2015 г. — 643 милиона, през 2016 г. — вече 1,015 милиарда евро. През 2017 г., както заяви на HEMUS-2018 Александър Манолев, експортът на оръжие достигна рекорден показател, прехвърляйки границата от 1,2 милиарда евро.
Структурата на експортните доставки на България (по данни за 2016 г.) още веднъж потвърждава тезата за това, че София продава въоръжения на спонсорите на терористите: по-миналата година Саудитска Арабия е получила въоръжения за 238,988 милиона евро, САЩ — за 100 милиона, ЕС — за 78 милиона евро, Ирак — за 259,298 милиона евро.

Като правило, българите продават повече не бойна техника, а боеприпаси (които не влизат в Регистъра на ООН). Например, през 2016 г. София е изнесла патрони и снаряди на 729 милиона евро (72% от общия обем на доставките).
Единствената от гореупоменатите страни, която не се е замесила в сътрудничество с терористите, е Ирак. През 2017 г. Багдад успя с огромни усилия да унищожи военната организация на "Ислямска държава". Трябва да се отбележи, че там "българо-съветското" оръжие изигра положителна роля.

Двойнствена политика 

На подкрепата на терористите с оръжие от страни от бившия социалистически лагер бяха посветени гръмки разследвания на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (The Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP). Както предполагат експертите, от Централна и Източна Европа "са били отправени хиляди тонове оръжия и боеприпаси за четири страни, които са главни спонсори на бойните отряди на сирийската опозиция — Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ и Турция".

За Русия участието на България в, макар и опосредствана подкрепа за тероризма, има съществено политическо и морално значение. С българско оръжие убиват не само сирийски войници, но вероятно и руски военнослужещи. По данни на министерството на отбраната на Русия, от септември 2015 г. в Сирия са загинали 93 руски граждани (бойните загуби са 43 души).
Такова положение на нещата не смущава президента на България генерал-майор Румен Радев, който разчита на продължаване на "Турски поток" към Европа през територията на своята страна. При това по-рано София стана една от страните, която, под натиска на Запада, погреба руския проект "Южен поток".

Двойствеността на политиката на България по отношение на Русия се изразява буквално във всичко. Наистина, не трябва да се учудваме - нещата се развиха по този начин исторически. През 1877–1878 г. Русия подари на България свободата от османско иго, но през Първата световна война София застана на страната на Германия.
Сега българските власти почитат подвига на руските воини в борбата с турците и едновременно с това унищожават паметниците на съветските.

Източник : Епицентър.БГ

Оргиналното е "Русская планета": Оръжеен привет от българските "братушки"