Турция възстановява железопътна връзка с Иран след 3-годишно прекъсване
Секция: СВЯТ
13 Юни 2018 17:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция възстановява железопътна връзка с Иран след 3-годишно прекъсване

/КРОСС/ Министърът на транспорта на Република Турция Ахмед Арслан заяви, че след 3-годишна пауза страната му ще възобнови пътническия железопътен транспорт с Иран, предаде "Хабертюрк", цитиран от БГНЕС. 

„В момента между Турция и Иран съществува железопътен превоз единствено на товари. Това обаче ще се промени, когато на 18 юни започне редовната експлоатация на спряната преди три години ж.п. линия Тебриз – Ван“, заяви Арслан.

Той допълни, че единствено благодарение политиката на управляващите, железопътният транспорт в Турция се е превърнал в приоритет и в резултат 95% от ж.п. линиите вече са обновени. 

Припомняме, че на 12 юни, по време на съвместна пресконференция с българския си колега Бойко Борисов, турският министър-председател Бинали Йълдъръм подчерта, че в близките месеци ще започне реализацията на проекта за изграждането на високоскоростната железопътна магистрала, която ще бъде съставна част от турския участък на Трансевропейския транспортен коридор.

„Магистралата с дължина 233 километра от Истанбул до Одрин ще има особен принос за развитието на историческия Път на коприната, свързващ Балканите и Анадол с Близкия Изток и страните в Азия. В същото време новият релсов път ще засили връзките на транспортните системи на Турция и Европа“, коментира турският премиер.