България показва в Русия уникални шедьоври на християнското изкуство
Секция: КУЛТУРА
25 Юни 2018 15:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България показва в Русия уникални шедьоври на християнското изкуство

Първа изложба на Националния исторически музей в московската Третяковска галерия

/КРОСС/ За пръв път от създаването си преди 45 години, Националният исторически музей (НИМ) ще се представи със своя изложба в световноизвестната Третяковска галерия в Москва.


Изложбата показва уникални „Шедьоври на християнското изкуство от България", и ще бъде открита на 29 юни 2018 г.
Жителите и гостите на руската столица ще могат да видят някои от най-ценните експонати на НИМ, както и на музея „Старинен Несебър" в Несебър и на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий".
Четиридесет и седемте предмета-шедьоври са малка част от произведенията на християнското изкуство в България от Средновековието до ХIХ век, чрез които могат да бъдат проследени основните етапи в развитието на българската култура и на българското изкуство.
Сред експонатите на НИМ се открояват:

 

 

златната Архиепископска митра от XVIII век, принадлежала на Охридския архиепископ, обсипана със скъпоценни камъни и покрита с разноцветни емайли и с филигран;

 

 


 

 

сребърната дарохранителница от манастира „Възнесение" от Дечани, XVII век - позлатена и богато украсена;

 

 

 

 

 

 

 

кръст с миниатюрна дърворезба, позлатен, украсен със сребро, филигран, клетъчен емайл, цветно стъкло и полускъпоценни камъни;

 

 

 


 

 

три златовезани литургични тъкани от XIII-XVI в., от които до наши дни са достигнали много малко, и които изключително рядко напускат музея.

 

 

 


Експозицията „Шедьоври на християнското изкуство от България" ще продължи до 2 септември т. г. Тя е организирана със съдействието и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на посланика на България в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в Москва Павел Васев.