Полицията разпитва оцелелия след отравяне с „Новичок” британец
Секция: СВЯТ
11 Юли 2018 17:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полицията разпитва оцелелия след отравяне с „Новичок” британец

/КРОСС/ Британската полиция съобщи днес, че детективи вече са разговаряли с мъжа, отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок", в опит да установят как той и партньорката му, която почина в неделя, са били изложени на заразата, предаде „Ройтерс”.

45-годишният Чарли Кроули и 44-годишната Доун Стърджис се разболяха, след като бяха изложени на отровата в Югозападна Англия, близо до мястото, където през март руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени със същото вещество.

Стърджис, която има три деца, почина в неделя, а смъртта й бе квалифицирана като убийство. Състоянието на Кроули обаче се подобрява и той вече не е в критично състояние, съобщиха от болницата, където го лекуват.

"Членове на разследващия екип говориха за кратко с Чарли и очакват отново да говорят с него през идните дни докато продължават да работят по установяването на това как той и Доун са били отровени с нервно-паралитичния агент", съобщи в изявление лондонската полиция.

Великобритания и съюзниците й обвиниха Русия за нападението срещу семейство Скрипал и това даде повод за най-голямото експулсиране на руски дипломати от времето на Студената война. Москва отхвърля обвиненията и отвърна на удара като изгони западни дипломати.

Скрипал бяха изписани от болница след няколко седмици лечение. Те се разболяха, след като отровата беше оставена пред входната врата на жилището на Сергей Скрипал в Солсбъри. Стърджис и Роули бяха открити в къща в Еймсбъри, на 11 км. оттам.

Според властите голямата доза „Новичок” при новия случай показва, че най-вероятно британците са докоснали предмет, съдържащ нервнопаралитичния агент или замърсен с него.