Вижте новият лаптоп на руската армия
Секция: Технологии
11 Юли 2018 21:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Вижте новият лаптоп на руската армия

/КРОСС/ "Роселектроника" създаде защитен ноутбук, проектиран на базата на руски процесор Елбрус 1С+ и работещ под управление на руска операционна система Елбрус.

Мобилният компютър е предназначен за нуждите на военните и няма изгледи да се появи на свободния пазар. "Ростех" не разкрива цената на устройството в официалното прессъобщение, но според руски медии, Министерството на отбраната ще купува ноутбука на цена от 500 000 рубли за брой (около 8000 долара).

За сравнение, Panasonic продава своите защитени ноутбуци на цена от около 3000 долара за брой. Наскоро японската компания беше призната за най-добрия производител в категорията. Но трябва да се има предвид, че Panasonic използва стандартни компоненти, докато Елбрус 1С+ разчита на собствени руски разработки, които осигуряват повече сигурност.

Елбрус 1С+ е произведен по 40-нанометрова технология, има едно изчислително ядро с архитектура Елбрус и едно графично ядро с поддръжка на хардуерно 3D ускорение. Процесорът поддържа режим на защитени изчисления с хардуерен контрол на целостта на данните.

Мобилният компютър е оборудван със 17-инчов екран, отличава се с модулна конструкция и херметизиран алуминиев корпус за работа при екстремни условия - например, при температури от -20 до +55 градуса по Целзий.