Кънчо Стойчев: Борисов си намери майстора в лицето на Нинова!
Секция: Анализи
01 Август 2018 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кънчо Стойчев: Борисов си намери майстора в лицето на Нинова!

/КРОСС/ БСП е на прав път - преди да поискаш управлението, трябва да си изработил стратегия. При това - не партийна, а национална. Тоест да намериш максимална подкрепа и съгласие за приоритетите - може и да са само два-три, но нацията трябва да застане зад тях.

- Как бихте охарактеризирали изминалия политически сезон, г-н Стойчев? Скандалите в управляващата коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти май станаха всекидневие? 
- Все пак основното събитие бе Председателството и то, слава Богу, мина прилично. Не че бе регистриран съществен успех или важен резултат, но като че ли нямаше организационен гаф. Но логиката за успех да се отчита отсъствието на гаф е извратена, разбира се. Не постигнахме нито една от националните ни цели по време на тези шест месеца. Но премиерът Борисов успя да създаде добро впечатление сред съседите ни от Западните Балкани. 

Колкото до скандалите в управляващата коалиция, за мен не те са важни, те са само една повърхност. Важният въпрос е каква политика се води, с какви средства, по какъв начин и какви са резултатите. От тази гледна точка картината не е добра. Работи се ден за ден, без национална стратегия и разбирателство по важните приоритети. Наливат се все повече пари във все по-пробити “каци”, около които кръжат дузината лешояди на обществените поръчки. Заплатите в МВР по международна оценка, отчитаща нашата покупателна сила, са вече шампионски, а резултатите от работата - все така лилипутски. Щатът е по-голям от армията ни. Здравеопазването и образованието не просто текат отвсякъде, но и бълват трупове - и физически, и културни. Държавността все по-драматично я няма и няма как да я има в условията на лично управление на ръчен режим. Но все пак искам да отбележа и две светлинки в мрака. Военният министър Каракачанов знае какво прави, прави го добре и в полза на държавността. И второ - Нинова изпълва със съдържание смисъла и значението на опозицията, БСП върши добре отредената й от избирателя роля. 

- Вторият човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов изпусна репликата - „ще добутаме до края на мандата“. Какъв е вашият коментар - за пръв път виден политик от управляваща партия използва такъв глагол за собственото управление? 
- Пропуснал съм тази фраза и ми е трудно да коментирам без контекст. Цветанов не се слави с каквато и да било самокритичност и най-вероятно визира не собствената си дейност или тази на ГЕРБ, а обединените патриоти в цялата им разединеност. И големият въпрос е има ли обществена полза да се добутва още две-три години? Ако бяха два-три месеца, иди-дойди. 

- Моделът, който наложи премиерът Бойко Борисов за трите си мандата начело на изпълнителната власт, е да взима на ръчно управление всеки проблем – урежда въпроса с културните паметници, среща се с протестиращите хора с увреждания. Това дава резултат, но докога? 
- Дава краткотраен ефект, но не и резултат. И в това е огромният проблем на подобно управление, което не е наш български патент, а се наблюдава на много места по света - всичките в долната част на многобройните класации за успех. Не трябва да бъркаме ефикасност с ефективност. Ефикасността създава впечатление за действеност, за решение, но без стратегия тя е гола показност. Само решенията въз основа на стратегия са в крайна сметка ефективни. Тоест ние в някакъв смисъл имаме ефикасно управление, което по същество обаче е неефективно. Казано простичко - съсипват нашите пари с темп от по около 40 милиарда годишно. И щом го позволяваме, значи сме милиардери. Всеки един от нас! 

- Администрацията – висшата и на средно ниво, изглежда абсолютно безсилна да се справи с връхлитащите на вълни беди – природни бедствия, чума по животните, палежи на сгради – културни паметници – всеки ден нещо става. И всеки ден гражданите чуват оправдания от типа на „това не в нашата компетентност, а на Х, Y, Z“... Защо става така? 
- Защото институциите у нас са унищожени, а държавността - заметена под килима. Вероятно от самия връх на изпълнителната власт това изглежда като оправдание - действам така, защото институционалността и държавността ги няма. Но това е като да караш кола без колела. Полагаш страшни усилия, а изминато разстояние няма. Не капитализмът сам по себе си създава благоденствие, а държавността и институциите - като се почне от Парламента и се стигне до агенцията за скакалците, образно казано. Боли ни, че не ни пускат в Шенген и в еврозоната. Но са прави - и Шенген, и еврозоната не са само и просто набор от критерии. Те преди всичко функционират въз основа на държавност и работещи институции. Иначе няма нищо лошо да си добре е Меркел, да речем . Но ползата е само лична. 

- Какво да очакваме през новия политически сезон? Възможни ли са предсрочни парламентарни избори през 2019 г. и кога – през май, заедно с европейските или през есента, заедно с местните? 
- В България, макар и твърде неефективна, поне формална демокрация има , което означава, че избори постоянно са възможни. Но не очаквам да се случат до или заедно с Европейските през май. Но заедно с местните е твърде вероятно. А и необходимо - необходима е нова глътка доверие, струя кислород. 

- БСП дава заявка да управлява със своята „Визия за България“, с това, че събра близо 70 000 души на Бузлуджа, но готова ли е? Последният път, когато взе властта, с мъка я задържа малко повече от година. 
- БСП е на прав път - преди да поискаш управлението, трябва да си изработил стратегия. При това - не партийна, а национална. Тоест да намериш максимална подкрепа и съгласие за приоритетите - може и да са само два-три, но нацията трябва да застане зад тях. БСП е в началото на важен разговор с нацията ни и това е добре - колкото по-смислено и резултатно го проведе, толкова повече доверие ще събере. Най-старата ни партия е в подем - нека не забравяме, че Нинова възкреси политически субект в будна кома. Документът “Визия за България“ все още е незрял, съдържа и неверни посоки. Но е зрял и верен в най-важното - ако искаме изчезващата след повече от 1300 години България да я има, то необходима ни е държавност и институционалност. А не Аз, Ти, Той... 

- Корнелия Нинова не оставя Бойко Борисов на мира, как изглежда тази битка, какво ще произтече от нея? 
- В лицето на Нинова Борисов си намери майстора - и тя е бърза, и тя е речовита, и тя знае да атакува... Не случайно той взе правилно решение да ограничава директния сблъсък с нея. Нинова има и едно голямо предимство и ако стане премиер, то ще е благодарение на него - тя не коленичи пред Брюксел, тя е за изправена България в ЕС. Европейският съюз не е друг вид Съветски съюз, както някои постоянно ни натрапват. А ако е, то трябва веднага да бъде закрит. 

- Слави Трифонов отдавна казва „хоп“, но досега не е „скочил“, през юни сякаш окончателно реши, че ще прави партия, но още не сме я видели, направи няколко кръга кастинги за политици. В същото време социологическите проучвания сочат, че „политически проект на Слави Трифонов“ се ползва с немалко доверие. 
- Политическата ни система и управлението изпитват летален недостиг на доверие и в такава атмосфера не само Слави или Краси Радков (да му е честито детето!) могат да влязат във властта, но дори и техния Ванката... Ако изхождаме от предпоставката, че по-лошо все едно не може да стане, нека поне да е по-смешно, то няма проблем да си го осигурим. Аз обаче вярвам на мъдрите англичани, които казват: „Никога не е толкова лошо, колкото може да бъде”. 

- Възможен ли е политически проект около президента Румен Радев – политикът с най-високо обществено доверие, или омбудсмана Мая Манолова, която също има постоянно висок рейтинг? 
- Няма проблем с възможността, проблемът е в целесъобразността и пригодността. Радев от нулева позиция в политиката стигна за по-малко от две години пред очите ни до върха - нямам пред вид поста, а съдържателната страна. Той е истински президент - не само в сравнение с предишния. И България има нужда от него като такъв. Това, че човек свири добре на пиано, не значи, че ще се справи добре и с цигулката ... Независимо, че “ музикалността” е важна предпоставка. Същото важи и за Манолова - тя изпълни със съдържание функцията на омбудсман (макар и да е омбудсуоман). След цяло едно гербаджийско десетилетие в рейтингите напоследък има нови имена по върха - Радев, Манолова, Каракачанов и Нинова. Май влизаме в нов период.