Роботите могат да манипулират и подчиняват хората
Секция: Наука
07 Август 2018 21:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Роботите могат да манипулират и подчиняват хората

/КРОСС/ Роботите може би ще са в състояние да манипулират хората и да ги карат да им се подчиняват, сочат резултатите от изследване.

Учени от Германия откриха, че роботите вече имат властта да манипулират хората като са приятелски настроени и могат да карат хората „да съжаляват“ вместо тях.

При експеримент било установено, че много хора решават да не изключват хуманоид, защото той казва, че го е страх от тъмното.

Разтърсващите резултати от изследванията разкриват, че хората са склонни да третират човекоподобните машини по начина, по който биха се отнасяли към други хора.

Проучване на университета в Дуисбург-Есен открива, че това означава, че те могат да бъдат накарани да се чмувстват виновни. Заключенията на учените гласят:“Хората са склонни да третират електронни устройства по начин, подобен на това как биха се отнасяли към човешко същество, поради което злоупотребата с робот трябва да се счита за осъдителна".

За да докажат тази теория, 89 доброволци били помолени да взаимодействат с хуманоида на име Нао.

От тази група Нао помолил 43 от тях да не го изключат - около 30% били убедени.

От тях няколко души казаха, че чувствали съжаление към робота, а някои казват, че не са изключили робота, защото ги помолил да не го правят.

Учените също така открили, че ако Нао се обърне към човек с вдъхващ страх глас, би било по-вероятно да постигне това, което иска. Изследваното показало, че "осем участници съжалиха робота, защото им разказа за страховете си от тъмнината. Участниците обясниха, че не искат роботът да се страхува и това изявление да ги засяга."