Предстоящи събития в страната за 10 август
Секция: Предстоящи събития
10 Август 2018 07:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 10 август

/КРОСС/София.
От 11.30 часа на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще награди посланика на Украйна у нас Микола Балтажи с орден „Мадарски конник" първа степен.

***
София.
От 6.00 часа от Бонсови поляни в полите на Люлин ще бъден стартът на едно уникално изпитание на човешките възможности. Известният бегач и скиор Андре Гридин ще е първият, който ще тества 212-километров маршрут, преминаващ покрай 25 манастира, разположени в полите на планините около българската столица. Това ще и първата цялостна обиколка на Софийското поле по новоустановеното трасе на вело и бегови пробег „Софийски манастири".

***
София.
От 8.00 часа на караулката на бул. „Цариградско шосе", до Църна маца (в посока изход от София) главен инспектор Росен Рапчев от Пътна полиция, ГДНП, ще даде информация за предприетите мерки за контрол по пътищата във връзка с очаквания засилен трафик поради прибирането на транзитно преминаващите през наша територия чужди граждани (т. нар. гастарбайтери) и завишения поток от туристи.

***
София.
От 10.00 часа в Министерството на труда и социалната политика ще се проведе заседание на работната група, която изготвя законопроекта за хората с увреждания. В него ще участва и омбудсманът Мая Манолова.

***
София.
От 11.00 часа зам.-кметът на София по направление „Транспорт" Евгени Крусев ще провери изграждането на ново тролейбусно трасе в ж.к. „Младост".

***
София.
От 18.00 часа в Галерия 8 ще бъде открита самостоятелна изложба на Албена Коева - „Пет елемента".

***
Бургас.
В 16.00 часа на брега на Атанасовско езеро ще се проведе шестото издание на Фестивала на солта.

***
Бургас.
От 17.00 часа в читалище „Христо Ботев" в Ахтопол ще започне Седмица на морето.

***
Варна.
От 10.30 часа в зала заседателна в областна администрация Варна ще се проведе работна дискусия на кметовете на общини, представители на РИОСВ, РЗИ, Басейнова дирекция, ПБЗН Варна с председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски относно промените в Закона за водите.

***
Варна.
От 18.00 часа в Галерия 8 се открива поредната самостоятелна изложба на Албена Коева. „ Пет елемента" е мотото на експозицията, включваща 15 живописни творби, изпълнени с много енергия, забележителен колорит и сила.

***
Варна.
От 19.30 часа на площад „Антон Новак" (входът на Морската градина) Представителният духов оркестър на Военноморските сили ще изпълни спектакъла „Вълни".

***
Варна.
В кв. „Чайка" до бл. 27 ще бъде прожектиран новият български филм „Привличане". От 20.30 часа, преди основния филм, публиката ще може да се наслади на нови български късометражни заглавия.

***
Варна.
От 21.00 часа в Археологическия музей ще се състои премиерата на Кончерто гросо.

***
Велико Търново.
От 20.00 часа на сцена „Арт лято" ще се проведе концерт „Вечер на младите таланти".

***
Враца.
От 10.00 часа в детски отдел на РБ „Христо Ботев" ще се проведе работилница „Приказни игри".

***
Добрич.
На пл. „Стария Добрич" пред Младежки център - Добрич ще бъде представена изложба на фотографии по повод 12-ти август - Международен ден на младежта, на тема „Младежкия център като безопасно младежко пространство".

***
Каварна.
От 11.00 часа пред паметника на адмирал Ушаков на нос Калиакра с цветя и венци Община Каварна ще почете 227-ата годишнина от историческата битка, при която е победен флота на Османската империя.

***
Карлово.
От 16.00 часа на градския стадион за втора поредна година ще бъде посрещнат Френският корпус за солидарност.

***
Кюстендил.
От 07.00 часа клубът на любителите на мотоциклетите организира събор в Осоговска планина.

***
Свищов .
От 10.00 часа в Детския отдел на Градска библиотека ще се проведе „Час по българска история", посветен на 145 години от обесването на Васил Левски.

***
Сливен.
От 14.30 часа в зала № 210 на Регионално управление на образованието - Сливен ще се проведе церемонията по награждаване на ученика Денис Сираков, който е завоювал златен медал на Международната младежка олимпиада по математика в Банкок, Тайланд.

***
Сопот.
В 10.00 часа в църквата „Св. св. апостоли Петър и Павел" ще бъде отслужена панихида в памет на изкланите от турците сопотненци през Руско-турската освободителна война.

***
Перник.
В града ще се проведе 29-ият фестивал на сръбската скара „Рощилиада". Събитието ще започне с дефиле от 16.30 часа, а от 17.00 часа пред Двореца на културата ще бъдат раздадени безплатно плескавици и кебапчета, направени от майстори на прочутата сръбска скара.

***
Стара Загора.
От 10.00 до 12.00 часа в къща музей „Гео Милев" ще се проведе литературни занимания за деца от 5 до 9 години.

***
Стара Загора.
От 10.00 до 12.30 часа в Детски отдел на библиотека „Родина" ще се проведе програма „Играя и се уча" - групови занимания с деца от 0 до 6 години и техните родители.