КЗК погна парното в София за злоупотреба с монопол
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Август 2018 08:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КЗК погна парното в София за злоупотреба с монопол

/КРОСС/ Комисията за защита на конкуренцията обвини „Топлофикация София” в злоупотреба с господстващо положение. Според антимонополния орган при присъединяването на нови абонати дружеството нарушава закона. Става въпрос за изискването към новите сгради за своя сметка да изграждат абонатни станции и топлопроводи, а след това дружеството да ги ползва безплатно.

Според становището на комисията "деянието е можело да се предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством налагане на нелоялни търговски условия за присъединяване на обекти на клиенти на топлинна енергия за битови нужди към топлопреносната мрежа".
 
Комисията е установила, че от юли 2015 г. „Топлофикация София“ ЕАД сключва договори за присъединяване с утвърдени образци, в които в противоречие на разпоредбите на ЗЗК едностранно налага на клиентите/инвеститорите нелоялни търговски условия. А именно: да изградят за своя сметка енергийните обекти, нужни за присъединяването на клиенти на топлинна енергия за битови нужди към топлопреносната мрежа, да предоставят за безвъзмездно ползване на топлопреносното предприятие изградените от клиента енергийни обекти, да получат заплащане на цената на прехвърлените енергийни обекти в топлинна енергия.
 
В срок от 30 дни по определението могат да бъдат представени възражения.