Смартфоните вредят на зрението
Секция: Технологии
10 Август 2018 21:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Смартфоните вредят на зрението

/КРОСС/ Учени от университета в Толидо предупреждават, че синята светлина, излъчвана от смартфоните през нощта, може да доведе до загуба на зрението.

Причината е в това, че въпросното светлинно излъчване води до образуването на токсична форма на ретинала - химическо вещество, съдържащо се в клетките на ретината.

С възрастта се развива дегенерация на жълтото петно, позната като макулодистрофия. Тя влошава остротата на зрението и причинява около половината от случаите на слепота при хората над 55 години.

При този процес се наблюдава загуба на кръвоносни съдове, които захранват ретината. Счита се, че светлосиният, синият и виолетовият диапазон на спектъра задълбочават нарушенията в ретината. Но досега учените не знаеха колко сериозно може да бъде това въздействие.

Американските изследователи изясниха, че макулодистрофията се поражда от образуването на ретинал, който е производен на витамин А и притежава токсично въздействие. Този процес е обратим, но при някои хора той протича неефективно и се натрупва патогенната форма. Така се нарушава функцията на фосфолипидите в мембраните на клетките. Покачва се нивото на калция, клетките променят формата си и загиват.