Симеон Славчев: Проблемът с лифтовете на Витоша може да се реши веднага
Секция: ПОЛИТИКА
30 Август 2018 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеон Славчев: Проблемът с лифтовете на Витоша може да се реши веднага Общинският съветник предлага съоръженията да станат част от транспорта на София

/КРОСС/ Лифтовете в природен парк „Витоша" да станат част от столичния градски транспорт и така да се решат проблемите с поддръжката и концесиите. Това предложи на днешното извънредно заседание на Постоянната комисия по транспорт към Столичен общински съвет общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5" инж. Симеон Славчев.
„Кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова засегна темата с лифтовете в последните дни и поиска проверки на съоръженията, но според мен няма смисъл повече да отлагаме решаването на проблема", беше категоричен Славчев. Още в началото на мандата по идея на „Политическа група 5" към СОС се създаде Временна комисия за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк "Витоша" на граждани с цел туризъм, отдих и спорт и изработване на предложения и мерки за решаване на тези проблеми. В Комисията много дълго обсъждахме проблема с концесиите на лифтовете, на концесионерите беше дадена повече от година, за да подобрят поддръжката и да спазят концесионния договор, но това не се случи. Единственият вариант да запазим лифтовете и да могат гражданите ефективно и безопасно да ги ползват е въжените линии да са под шапката на общината, беше категоричен Симеон Славчев.
По време на заседанието на Постоянната комисия по транспорт беше обсъдено предложението на „Зелена София" за създаването на експресна автобусна линия от Националния исторически музей до „Златните мостове", за да се подобрят възможностите за транспорт и туризъм в района на Природен парк „Витоша". Симеон Славчев подкрепи предложението и заяви, че по този начин ще се подобри достъпа на гражданите до парка и ще намалее движението на автомобилите до това място. Според него, при създаването на добри варианти за транспорт в района, може да се наложи забрана за влизането на лични автомобили.