Европаламентът реши: Интернет гигантите да плащат за новините
Секция: Технологии
12 Септември 2018 16:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европаламентът реши: Интернет гигантите да плащат за новините

/КРОСС/ Интернет гигантите вече ще трябва да заплащат за трудa на журналисти и артисти, който използват. Решението на Европарламента е част от Директивата за авторското право. То беше прието с 438 гласа „за“ срещу 226 „против“, с „въздържали се“ гласуваха 39 евродепутати.

Целта на промяната е да гарантира заплащане на артисти,  музиканти, сценаристите, издатели и журналисти, когато работата им се  използва от платформите за споделяне като „Ютюб” и „Фейсбук”, както и от новинарски агрегатори като „Гугъл нюз”.

„Много съм доволен, че въпреки силната лобистка кампания на интернет гигантите сега има мнозинство в ЕП, което подкрепя принципа за справедливо заплащане на европейската творческа дейност”, каза докладчикът Аксел Фос от ЕНП.

Същевременно, в опит да се насърчат стартиращите предприятия и иновации, текстовете изключват малките платформи. Директивата включва разпоредби за гарантиране на авторското право онлайн, без да ограничава несправедливо свободата на изразяване, с която се характеризира интернет.

„Уикипедия” и платформи за софтуер с отворен код няма да бъдат засегнати от промените.

„Оставянето на технологични филтри да се „грижат“ за спазването на авторското право в дигиталния свят може да навреди на свободната журналистика и свободното слово като цяло, както и да попречи на европейските и българските граждани да изразяват свободно мнението си в мрежата“, заяви евродепутатът Момчил Неков