Биодобавката става задължителна в горивата за транспорт
Секция: Автомобили
12 Септември 2018 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Биодобавката става задължителна в горивата за транспорт

/КРОСС/ Народното събрание задължи бензиностанциите да добавят биодобавка в горивата за транспорт. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за енергията от  възобновяемите източници. Предвижда се от първи септември биодобавката да бъде увеличена с 1% биогориво от т.нар. "второ поколение".

Промените предвиждат биодизелът в конвенционалните горива да е шест процента, като задължително един процент трябва да бъде според новото изискване, а в бензиновите горива биоетанолът трябва да се увеличи от седем на осем процента. Такова изискване се въвежда и за крайните разпространители на горива, а не само за лицата, които пускат на пазара течни горива от нефтен произход в транспорта. 

Измененията са в изпълнение на европейска директива, целяща намаляване на вредните емисии газове в страните членки. Според становище на Българската петролна и газова асоциация обаче страната ни не е готова за подобна стъпка и предлага от първи септември да се започне с 0,25 процента биодизел ново поколение и процентът да се увеличава плавно, а аргументът е, че все още няма ясна система за контрол над сертификатите на биогоривата от второ поколение.

В позиция на енергийното министерство се посочва, че е възможно преосмисляне на срока за въвеждане на новите изисквания, но не и да се променя процента на биодизела.

Със заключителните разпоредби в законопроекта се правят и промени в закона за енергетиката, с които се предвижда да не се заплаща компонента "зелена енергия" от крайните клиенти на енергия от възобновяеми източници, произведени в други държави членки, но потребени в страната.