Патриотите от ВМРО в СОС призоваха Столична община да не участва в унищожаването на Витоша
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Септември 2018 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриотите от ВМРО в СОС призоваха Столична община да не участва в унищожаването на Витоша

/КРОСС/ Патриотите от ВМРО в СОС призоваха Столична община да не участва в унищожаването на Витоша.

„Настояваме СОС да излезе с решение, че предлага на МОСВ да започне процедура по изменение на действащия план за управление на Витоша“, подчертаха още Патриотите.

Острата позиция беше изказана от  Карлос Контрера – председател на групата „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ в Столичния общински съвет по време на първата му сесия за сезона.

 Контрера се изправи срещу спекулациите, че Столична община щяла да издаде предписание да се режат лифтовете на Витоша. На заседанието на СОС представителят на ВМРО – Българско национално движение заяви, че без да се измени сегашният план за управление на Витоша съоръженията не могат да се модернизират. Всички знаели това, но припявали в хора на „зелените“ НПО-та, чиято основна цел е да се противопоставят на всичко, което може да се направи на Витоша и в крайна сметка планината да остане затворена за хората. Той припомни, че именно подобни действия бавят и други големи инвестиционни проекти, които ще „отворят“ природата за хората и попита чии интереси всъщност защитават т.нар. еколози.

Съветникът от Патриотите настоява СОС да излезе с решение, че предлага  на МОСВ промени в сега действащия план, което да даде възможност да се подменят съоръженията, всичко друго би било демагогия.

Ето и пълния текст на изказването на Карлос Контрера:

 

Уважаеми общински съветници,

Уважаема госпожо кмет,

От името на „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ желая да изразя позиция по една невралгична тема за града ни – Витоша и неслучилото се за поредна година отпушване на планината. В изминалите седмици темата беше поставено на публично внимание от Столична община, но се изненадах, че вместо да вървим напред, отново затъваме в полуистини и мимикрия. Учуден съм, че след толкова години мъки – да, това е думата, която точно описва състоянието на Витоша, отново се връщаме към витиевати формулировки и концепции, които няма да се случат.

Така например разбрах, че Общината щяла да придобива лифтовете, които са частна собственост. Въпросът е как ще стане това – ще ги национализиралите ли, колеги? Или ще ги купувате? Ама те не се продават. Ако пък се продават, кой ще плаща сметката, защото ще е десетки милиони в евро.

Следващо нещо – ако не бъдат подменени съоръженията (това няма как да стане без да се промени Плана за управление на Витоша и всички го знаете), ще задължите собственика да ги премахне за негова сметка. Това остава да направите, да останете в историята като хората, нарязали за скрап лифтовете на Витоша. Тук се обръщам към всички политически групи, колеги, опомнете се.

И сега малко фактология, защото с почуда установих, че на Витоша имало концесия. Не, няма концесия на Витоша, лифтовете са придобити чрез транслативни сделки и са частна собственост. Добре известно е, че в Министерството на младежта и спорта е имало работна група (във връзка с лифт „Заека“) и становището е било, че може да се възстанови само ако се промени плана за управление. Имало е представители на Столична община. Също толкова добре знаете, че съоръженията са стари – от 50-те, 60-те, 70-те години. Подмяната им с нови означава нови фундаменти и стълбове, няма друг начин. Обаче е забранено от Плана за управление на Витоша. Защо ли? Няколко пъти съм Ви призовавал в тази зала – да се обединим и да излезем със становище на СОС, че настояваме за изменение на плана за управление на Витоша, за да се подменят съоръженията с нови. До момента само работни групи и приказване. Вече се питам не сте ли паднали и Вие под давлението на „зелените“ лобисти, които мило и драго дават да пречат на туризма на Витоша.

Уважаеми колеги, новият план за Витоша, който се прави от 4 години е зациклил поради процедурни хватки на „зелените“ - изпратени са стотици писма – тип „копи-пейст“, с еднакъв текст до МОСВ, на които по закон трябва да се отговори. Отделно, те ще обжалват приемането на плана в съда, както става с новия план за Пирин и се подписвам под това си твърдение. Така нареченият НОВ ПЛАН НА ВИТОША ще изтече преди да е приет. Правилната стъпка е да се промени сега действащият план, който забранява новото строителство, защото за да подмени собственикът един стълб и да сложи нов модерен лифт,  е ново строителство по смисъла на ЗУТ. Всички други действия, които се предлагат, са демагогия и тупане на топката в стил „ден да мине друг да дойде“.

Промяната на сега действащия план ще даде възможност да се подменят лифтовете и влековете и разрухата на Витоша да спре. Тест за всеки от Вас, като представител на столичани, ще бъде да го подкрепите и то публично. Ако не, то ще се наредите в кохортите на зелените кресливи НПО-та, които блокират и задушават Витоша. Какъв парадокс само! Пак повтарям, опомнете се, преди да станете съучастници в унищожението на лифтовете на Витоша.