Урок по етика и възпитание дал президенът Радев на премиера Борисов
Секция: Анализи
13 Септември 2018 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Урок по етика и възпитание дал президенът Радев на премиера Борисов

/КРОСС/ Урок по етика и възпитание дал президенът Радев на премиера Борисов.

Така от екипа на държавния глава коментираха пред Епицентър.бг казуса с главния секретар на МВР Младен Маринов, за когото не бе получен президентски указ за освобождаването му и това блокира гласуването на промените на кабинета днес в парламента.

Вчера предложението на правителството е било изпратено до президента, но до този момент няма указ, което стана ясно в началото на заседанието на парламента и постави депутатите в шок. В същото време Радев замина за Рига и ще се върне в края на седмицата. Това означава, че промените в кабинета ще бъдат гласувани едва през другата седмица.

Ако обаче президентът издаде указ за освобождаването на Младен Маринов. "Когато президентът се върне от пътуването си до Латвия, където участва във формата, това решение ще бъде разгледано". Това съобщва днес прессекретариатът на държавния глава. Но не се казва, че Указът ще бъде подписан, а че ще бъде разгледано решението на Министерския съвет.

В президентството са на мнение, че когато се прави такава промяна, която изисква и санкция на държавния глава, редно е премиерът да съгласува предварително промените, а не той да научава от медиите.

Решавайки да издигне Младен Маринов за вътрешен министър, премиерът Борисов не е потърсил мнението на президента дали е удачно освобождаването му като главен секретар. "В Президентската администрация е постъпило решение на Министерски съвет, което предлага на президента да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Младен Маринов", казват от прессекретариата на държавния глава. Обикновено обаче при подобни назначения тече предварителна съгласувателна процедура между правителството и президентската администрация, но за конкретния случай ясно, че не е имало такава. 

Щом се изисква президентски указ, то трябва до се чуе и какво мисли Радев, а не само от него да се чака подпис и печат. Това е недопустимо, казват от екипа му пред Епицентър. бг, запазвайки мълчание дали Радев е бил гневен от факта, че премиерът го е пренебрегнал.

Случката, която се разви днес, показва още веднъж нарушената комуникация между премиер и президент и липсата на уважение между държавниците ни на най-високо ниво.

Младен Маринов публично стана жертва на войната между Радев и ГЕРБ.

Случаят идва само ден, след като стана ясно, че тази година за първи път президентът няма да присъства на Общото събрание на ООН. По традиция на тези форуми страната се представлява от държавния глава. Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев досега са участвали във форума всяка година.

В сряда обаче правителството взе решение премиерът лично да оглави българската делегация Ню Йорк.

"Това е решение на правителството, което не е обсъждано с президентската институция", коментираха лаконично от президентската институция.