Преглед на печата
Секция: Преглед на печата
14 Септември 2018 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на печата

/КРОСС/ Задължително: Ако храна, продавана в България, е различна от тази в ЕС - ще е с друга опаковка

В. 24 часа

Жителите в Западна и Източна Европа консумират храни с различно качество, което е доказано от многобройни тестове и проучвания. Затова Европейският парламент гласува и обяви в четвъртък мерки срещу двойния стандарт. Ако един продукт не се предлага с идентично съдържание в различните страни, опаковката му трябва да е различна, както и начинът на рекламиране. Това гласи една от предложените мерки.

Евродепутатите гласуваха още върху опаковките да се добавя лого, доказващо, че съдържанието на продукта е еднакво навсякъде. Различията между отделните държави са се доказали от тестове и проучвания. Те са открити не само в хранителни продукти, но и при препарати, козметика, тоалетни принадлежности и продукти за бебета. “Регионалните потребителски предпочитания не трябва да се използват като извинение за понижаване на качеството или за предлагане на различно качество на различни пазари”, отбелязва Европарламентът.

Над 1500 души са платили за недостигащ стаж през 2018 г.
В. 24 часа

Над 1500 човека са се възползвали от законодателната възможност да закупят недостигащ стаж до 5 години през първите шест месеца на 2018 г. Това показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за зачетените осигурителни периоди срещу заплащане за полугодието. Част от тях са го направили, за да успеят да изпълнят условията за натрупани периоди в осигуряване при пенсиониране. Други пък са платили за времето на обучението си във висше учебно заведение, след като са преценили, че общият осигурителен стаж, който предстои да натрупат, няма да им бъде достатъчен при излизането им в пенсия.

Приходите от внесените осигурителни вноски за закупен стаж за периода са общо 4,86 млн. лв. До края на юни е отпусната пенсия на 1241 лица, които са закупили осигурителен стаж до 5 години и/или са внесли за своя сметка осигурителни вноски за следването си. Средният брой на месеците, които не са им достигали, е 21,74.

Регулират приема в частните университети
В. 24 часа

Приемът в частните университети трябва да бъде регулиран. При обявени 300 места в Пернишкия университет са приети 19 студенти. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на семинар в Боровец. Той обясни, че предстоят поправки в закона за висшето образование. Общините са най-заинтересовани за развитието на местните университети и трябва да участват в академичните съвети със съвещателен глас, каза още Вълчев.

Доган купи 70% от ТЕЦ „Варна“
В. Труд

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган стана мажоритарен собственик на ТЕЦ „Варна“. Той притежава 70% компанията „Сигда“, чрез която преди по-малко от година семейството на бившия транспортен министър Данаил Папазов купи ТЕЦ „Варна“ от опитващата се да излезе от България чешка компания CEZ. Останалите 30% от „Сигда“ са на двете деца на министъра на транспорта в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов – Станислав и Ивелина Папазови, които имат съответно 16% и 14%. Ахмед Доган е извън политиката и може да купува каквото поиска, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според данните в Търговския регистър управители на „Сигда“ остават Данаил и Станислав Папазови. Няма промени и в ръководството на ТЕЦ „Варна“, като в Съвета на директорите влизат Данаил Папазов, Андриян Атанасов и Георги Христозов. Сделката е сключена през август, но промените са вписани в Търговския регистър около месец покъсно.

Синоптиците от НИМХ не искат Костадин Ганев за директор
В. Труд

Синоптиците приемат Костадин Ганев за външен на НИМХ човек и до понеделник ще предложат две други кандидатури за временен директор. Това заяви синоптикът Красимир Стоев по БНР. “Абсолютно външен е, може да има разработки по метеорология и да е специалист в областта на Физика на атмосферата. Самият факт, че е заместник-председател на Академията и може да окаже натиск, и самото извеждане на Института изобщо да не се случи до края на годината“, поясни Стоев. Красимир Стоев допълни, че утре ще бъде представен план за извеждането на метеорологичния институт извън Българската академия на науките след края на годината, изготвен от синдикатите на учените и Министерството на образованието.

Серия от скандали спря ремонта на правителството
В. Сега

Министрите в оставка – Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков, ще продължат да заемат постовете си, макар че трябваше да бъдат освободени вчера. Това стана след серия от скандали в парламента. Управляващото мнозинство реши, че ще отложи гласуването с оправданието, че президентът Румен Радев не е подписал указа за освобождаването на предлагания бъдещ шеф на МВР Младен Маринов от настоящия му пост на главен секретар на вътрешното ведомство. Държавният глава е на международна среща в чужбина вчера и днес. От президентството заявиха, че след завръщането си Радев ще разгледа предложението на правителството да освободи Маринов, без да конкретизират дали указът ще бъде подписан.

Висшият съдебен съвет иска 17% ръст на заплатите в системата от 2019 г.
В. Стандарт

В проекта си за бюджета на съдебната власт за следващата година Висшият съдебен съвет (ВСС) е предвидил 17% увеличение на заплатите на магистратите и служителите, информира сайтът news.lex.bg. Крайното решение ще е на финансовото министерство при разпределянето на държавния бюджет за 2019 г.

Предложението на ВСС взема предвид и увеличението от 10% на възнагражденията в бюджетния сектор от началото на 2019 г., за което наскоро съобщи премиерът Бойко Борисов. Това се разбра на днешното заседание на съвета, който единодушно гласува бюджетът за следващата година да е в размер на 769 400 000 лева. За 2020 г. прогнозата е за 811.4 млн. лева, а за 2021 г. - 870.8 млн. лева.