България и Португалия споделят обща позиция за бъдещето на Европа като съюз
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2018 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и Португалия споделят обща позиция за бъдещето на Европа като съюз

/КРОСС/ България и Португалия споделят обща позиция в дебата за бъдещето на ЕС, който трябва да се утвърждава като общност, насърчаваща растежа, заетостта, социалната и икономическа интеграция. На среща в Рига президентите Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза разговаряха в рамките на срещата на държавните глави от групата „Арайолуш“. Двамата отбелязаха, че преодоляването на различията в развитието между „старите“ и „новите“ членки на ЕС е важно условие за заздравяване на единството на съюза. 

Разширяването на двустранното сътрудничество за справяне с проблемите, произтичащи от миграцията, в сферата на отбраната и сигурността, борбата с тероризма, между службите за сигурност и съдебната система, също бяха сред темите на разговора.

По покана на президента Румен Радев президентът Марсело Ребело де Соуза ще бъде на посещение в България през първата половина на 2019 г.

Португалия подкрепя присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посочи на срещата президентът Марсело Ребело де Соуза, като българският държавен глава изрази очакването си страната ни да започне преговори в кратък срок.

Румен Радев благодари на своя португалски колега за доброто отношение към българската общност в Португалия. В страната живеят около 13 000 български граждани, които са добре интегрирани в икономическия и културен живот на Португалия.