Новината за задържаните у нас разследващи журналисти обиколи света
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2018 19:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новината за задържаните у нас разследващи журналисти обиколи света

/КРОСС/ Намесата на пернишки полицаи в журналистическо разследване за корупция и злоупотреби в големи размери вече е не само повод за дипломатически скандал между България и Румъния, но и световна новина.

Задържането на Димитър Стоянов от сайта „Биволъ” и Атила Биро от „Райз проджект Румъния” беше отразено от редица медии зад граница. Двамата се оплакаха от действията на органите на реда, след като подали сигнал за опит за унищожаването на документи, свързани със строителната компания „Джи Пи Груп” (с която шефът на „Лукойл България” Валентин Златев категорично отрича да има нещо общо) и измами с еврофондове. Според директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов колегите му са установили самоличността на журналистите, но Стоянов и Биро разказват, че са били арестувани.

„От „Биволъ” посочиха, че са разследвали корупция на високо равнище и са информирали ГДБОП, че документи и компютри са били изнесени от офисите на замесените. Когато журналистите се оказали на място, върху тях се нахвърлили полицаи, а точно там били оставени нарязаните документи – вероятно доказателство за злоупотреби с европейски пари”, пише „Асошиейтед прес”.

Материалът на агенцията е цитиран от „Ню Йорк Таймс”, „Уошингтън Пост”, “Чикаго Трибюн”, „Фокс Нюз” и ред други големи медии.

Специализираното регионално онлайн издание „Болкан Инсайт” отбелязва, че журналистите са били освободени след натиск от страна на български и румънски граждани, както и след намеса на румънското консулство.

Тя е обяснена по-подробно в материал на румънската държавна информационна агенция „Аджерпрес”. На изпратените на място служители на посолството на северната ни съседка било обяснено, че двамата журналисти са се  оказали на място под полицейско наблюдение. След справка Атила Биро е бил освободен. От външното министерство в Букурещ отбелязват, че дипломатите им продължават да следят случая и да поддържат връзка с българските власти.

„Болкан Инсайт” напомня и по-ранно разследване на „Биволъ” по темата, което е част от по-голям проект за разкриване на злоупотреби с европари, който е финансиран от Европейската комисия и Европейския център за пресата и медийните свободи.

Медията отбелязва 111-тата позиция на България в класацията за свободата на словото на „Репортери без граници”.