Националният военноисторически музей пуска безплатен вход за Деня на независимостта
Секция: КУЛТУРА
22 Септември 2018 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националният военноисторически музей пуска безплатен вход за Деня на независимостта

/КРОСС/ Националният военноисторически музей (НВИМ) обяви, че ще пусне безплатен вход за посетителите си в Деня на независимостта на 22 септември. Той ще важи от 10 до 17 ч., като ще може да се видят постоянната и външната експозиция на музея, както и временните изложби.

Посетителите ще могат да видят отличия, документи и снимки на генерал-майор Стефан Паприков - външен министър при обявяването на независимостта и главна фигура в дипломатическата ѝ защита. Те са част от личния архив на неговата наследница Зоя Паприкова и фонда на НВИМ.

Специално за празника е създадена Стена на независимостта. На нея всеки посетител ще може да остави своето послание, посветено на постигнатата независимост на България.

Посетителите ще могат да видят още държавния печат на Княжество България, най-високото отличие на Царство България - орден "Св. св. равноапостоли Кирил и Методий", униформата и шашката на цар Фердинанд I, униформата, пистолета "Браунинг" и част от отличията на военния министър генерал-лейтенант Данаил Николаев.

Филмите "Независима България" на Огнян Сурдолов и "Фердинанд Български" на проф. Светослав Овчаров пък ще бъдат прожектирани от 11 до 13.30 ч. и от 14.30 до 16