Изкуството е средство, което може да трансформира света, променяйки първо човека!
Секция: Интервюта
09 Октомври 2018 16:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изкуството е средство, което може да трансформира света, променяйки първо човека!

/КРОСС/ Интервю с Дарина и Димитър Палови, организатори на Арт резиденция „Старото училище''.

Поводът за този разговор е изложбата „Ритуална рЕволюция”, която може да бъде видяна до 15 октомври в The Laboratory Sofia. Изложбата представя произведенията на артисти от Великобритания, Франция, Холандия и България, които участваха през изминалото лято в Арт резиденция „Старото училище” в село Горна Липница.

Разкажете за Арт резиденция „Старото училище”…

Дарина: През 2010 г. създадохме Арт резиденция „Старото училище” в малкото българско село Горна Липница. Идеята беше да събираме артисти от България и целия свят в едно красиво място, където те да имат шанса да акумилират нови идеи, да черпят вдъхновение от природата, от селото, от взаимодействието с местната общност.

Когато си мисля за Арт резиденция „Старото училище”, се сещам за един стар девиз на пънк движението, в който се казва: „Живей разумно -  искай невъзможното!”. И мисля, че той много ни подхожда. Само че ние вече сме преминали на едно друго ниво, защото освен че искаме невъзможното, правим стъпки към неговото постигане.

Три са думите, с които мога да опиша случилото се през тези осем години, благодарение на творческата енергия, която развихме в Арт резиденция „Старото училище” и те са: бунт, трансформация и първопроходство.

Бунт, защото смятаме, че живеенето разумно, в статуквото по никакъв начин няма шанс да промени света. Вярваме в силата на съзидателният, творческият бунт.

Трансформация, защото благодарение на случилото се с резиденцията последните години, ние виждаме, че е възможно една малка общност (като живеещите в Горна Липница) да бъде променена само и благодарение на изкуството. Това покрива до голяма степен и нашите заложени идеи, че изкуството е средство, което може да трансформира обкръжаващия свят, променяйки на първо място човека.

Първопроходство, защото ние се опитваме да вървим по нови пътища, да ги създаваме.

Въз основа на нашите идеи създадохме и няколко документа, които също са новаторски. Това са „Манифест „2012“ на кръга „Старото Училище“ за Началото на Новия Свят”. Освен това, от 2013 г. работим по създаването на т.нар. ритуално изкуство, т.е. дръзнахме да създадем и ново течение в изкуството.

Темата на отминалата тази година Арт резиденция беше „Ритуална рЕволюция”. Какво влагате в тези понятия и в каква колаборация влизат те помежду си?

Димитър: В темата „Ритуална рЕволюция” ние събрахме два елемента – революция и ритуал. Революция като начин за изграждане на промяна и ритуал като нещо по-сакрално, по-лично, което се движи в друго измерение. Защо именно ритуална революция – защото в основата на тази революция ние поставяме творчеството - като процес на създаване на нещо, което до момента не е съществувало.

Ние смятаме, че творец е всеки човек и че творчеството е начин и метод за изграждане на света, за промяна и решаване на всеки един казус.

В основата на темата заложихме един артистичен експеримент: възможно ли е да бъде развит творческият потенциал на всеки член от едно общество, възможно ли е да бъде създадена творческа държава, да бъде ръководена от творческо правителство, което извършва творческа икономика, туризъм, образование и т.н., да се създаде творчески съюз от държави, да се създаде творческа Европа и творчески свят?

В рамките на изложбата в The Laboratory Sofia ще има семинар/публична лекция, посветена на „Съвременното изкуство като форма за диалог и изграждане на Европа”, а също така и кураторски тур.

Проектът „Организиране и провеждане на изложба „Ритуална рЕволюция“ в градовете София и Павликени“ е реализиран с финансовата подкрепа на  Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския Съюз.

Пълният текст на интервюто можете да прочетете тук.