Георги Свиленски към Цветанов: Вие ли сте министър-председател или Борисов?
Секция: ПОЛИТИКА
10 Октомври 2018 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Свиленски към Цветанов: Вие ли сте министър-председател или Борисов?

/КРОСС/ „Г-н Цветанов, Вие ли сте министър- председател  на България? Вие ли назначавате зам.-министрите, защото вие на практика го напарвахте от парламетарната трибуна с Николай Нанков, казахте и кои кметове ще приема в кабинета си“. С тези думи се обърна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски към председателя на ПГ на ГЕРБ.

 „Аз мисля, че министър-председателят е друг и се казва Бойко Борисов и Вие все още не сте заели този пост. Недейте да кадрувате в кабинета на г-н Борисов“, призова социалистът.

Георги Свиленски припомни, че преди няколко месеца, парламентът е гласувал оставката на депутата Делян Добрев. „Вие не го освободихте с мотив за експертните му качества. Нанков по-слаб експерт ли е от Добрев, че искате сега да го освободите?“, попита Георги Свиленски  Той подчерта, че когато е станал инцидентът на Своге, Нанков не е знаел как се поема отговорност. 

„Първата му реакция беше, че не е сигурен дали политическата отговорност се поема с оставка. А как се поема, г-н Нанков?“, попита зам.-председателя на ПГ на левицата

 

Драгомир Стойнев към Нанков: Ще станете ли зам.-министър в МРРБ?

„Няма как да подминем оставката на Николай Нанков и да не поискаме да знаем причината. Ако има лични причини, той трябваше да е тук и да отговори на въпросите – отговаря ли на истината твърдението, че подалият оставка бивш министър на регионалното развитие и благоустройството Нанков ще бъде върнат в правителството като зам.-министър в същото министерство“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. 

Той попита- ако днес бъде подписана заповед за назначаването му за зам.-министър, как това действие отговаря на поетата политическа и морална отговорност  с оставката му заради смъртта на 20 български граждани, загинали при тежка катастрофа и заради лошата инфраструктура. „Политически лоялният депутат Нанков обаче подава оставка, за да се върне на същото място, но като зам.-министър с ресор, разпределящ милиарди за инфраструктурно строителство. Това ли са фактите?“, попита Стойнев.

По думите му, ако отговорът е- да, това означава, че зад тях стои брутално и безсрамно лицемерие, гавра с морала и една желязна машина за много пари и власт, разпределяни под формата на  инфраструктурни проекти.  „Г-н Нанков, Вие в крайна сметка, морален ли сте или сте лоялен? Стоящите на банките в дясната част на залата депутати – Вас кой ви избра, народът или ГЕРБ? Как ще погледнете народа в очите утре , след маньовъра с оставката? Някой от вас ще пита ли Нанков- къде отива?“, попита зам.-председателят на ПГ на левицата.

По думите му, ако Нанков стане зам.-министър, тогава управляващите са псевдо морални, правят псевдо политика и превръщат България в псевдо държава.   „Нито корупцията обаче е псевдо, нито бедността, нито провалената здравна система.  Срещу вас стои един огромен обществен вот, заради псевдо морала, псевдо политиката, псевдо реформите и кражбата на доверие на българите. Този вот е обречен да бъде успешен“, заключи Драгомир Стойнев.