Река Дунав „преминава“ по Моста на влюбените в София чрез 60 снимки
Секция: КУЛТУРА
11 Октомври 2018 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Река Дунав „преминава“ по Моста на влюбените в София чрез 60 снимки

/КРОСС/Изложба показва част от достиженията на Дунавската стратегия и красотите на втората най-дълга река в Европа.

Река Дунав „преминава" по Моста на влюбените в София чрез 60 снимки. Уникалната изложба може да се види до 20 октомври. Тя е част от заключителното събитие за Българското председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион - Седмия годишен форум и срещата на министрите с ресор туризъм, които ще се проведат на 18 и 19 октомври в НДК. Към днешна дата за участие са се регистрирали над 900 души от Европа и други страни. 

                                

Експозицията представя 27 проекта. Те илюстрират постигнатото с общи усилия въз основа на сътрудничеството в Дунавския регион в опазването на природното и културното наследство, устойчивост в сектора на туризма, превенция на риска за околната среда, управление на водите, възстановяване на влажните зони, изграждане на мрежа от защитени територии и т.н. Включени са и 29 от снимките, направени по българското поречие на Дунав и отличени във фотоконкурса на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Една река - десетки райски кътчета" по повод Международния ден на реката - 29 юни.

Целта е да се покаже добавената стойност на Дунавската стратегия и да се даде допълнителна мотивация за поддържане на сътрудничеството към балансирания, устойчив и приобщаващ растеж на региона.

                              

Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион предоставя солидна интегрирана рамка, за да могат държавите и регионите да разрешават въпроси, които не могат да бъдат разглеждани поотделно, а вместо това изискват транснационални стратегически мерки, проекти и изграждане на мрежи за сътрудничество.
Регионът на река Дунав включва следните държави от ЕС: Германия (Баден-Вюртемберг и Бавария), Австрия, Словашката република, Чешката република, Унгария, Словения, Румъния и България, както и държави извън ЕС - Хърватска, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова и Украйна.