Търговията между Русия и Китай се е увеличила с една четвърт от началото на годината
Секция: ИКОНОМИКА
14 Октомври 2018 07:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Търговията между Русия и Китай се е увеличила с една четвърт от началото на годината

/КРОСС/ Товарооборотът между Русия и Китай за периода от януари до юли 2018 г. е увеличен с 25,8% в сравнение със същия период на миналата година, с което достига 58,4 млрд. щатски долара, съобщи Главното митническо управление на Китай. През тази година, по прогнози, обемът на двустранната търговия между Русия и Китай ще съхрани ръста си - и двете страни оптимизират търговските си структури и разширяват трансграничното икономическо сътрудничество.

Общият обем на търговията между двете страни през 2018 г. се очаква да превиши 100 млрд. долара, отбелязва официалният представител на китайското търговско министерство Гао Фен, цитиран от "Российская газета".

Основните ресурси и товари, които Русия експортира в Китай, са метал, нефт, природен газ, фармацевтични препарати и медицинско оборудване, селскостопанска продукция и химическа промишленост. Китай също така снабдява Русия със строителна техника, производствено оборудване, стомана, електроника, текстил, дрехи и битова техника. През последните години в Русия станаха популярни и китайските леки автомобили.

За първите девет месеца от 2018 г. експортът на руски товари в Китай се е увеличил с 39,2%, достигайки 41,95 млрд. долара, а импортът от Китай в Русия се е увеличил с 12,7%, с което превишава 35,2 млрд. долара, цитира "Взгляд".

За сравнение товарооборотът между двете страни през 2016 г. е достигнал 69,52 млрд. долара, а в следващата година показателят се е увеличил до 84,07 млрд. долара.

Бързият ръст на двустранната търговия в определена степен е свързан с растящото търсене от страна на Русия, където се наблюдава стабилизация на националната икономика, смята Гао Фен. Освен това се е увеличил не само обемът, но и стойността на товарите.

По думите на китайският представител разширението на търговията между двете страни също се обяснява с растящите инвестиции в Русия и укрепването на взаимодействието на двете страни в областта на енергетиката и аерокосмическата промишленост.

Генералният секретар на Международната търговска палата на Китай в Пекин Юй Цзянлун заяви, че ръста на товарооборота е свързан и с това, че страните се допълват една друга, поради което отсъства пряка конкуренция между тях. "Разширяват се образователните обмени и сътрудничеството в областта на научните изследвания. При това в сферата на образованието вече е достигнат значителен успех", отбелязва той.

Експертите отбелязват, че могат да бъдат създадени още много възможности благодарение на инициативата "Един пояс, един път" и руската политика на заместване на вноса. По-тесни икономически връзки между двете страни, по техни думи, могат да бъдат взаимноизгодни и да помогнат в решението на проблеми като протекционизма и едностранната търговска политика на САЩ.