Румен Петков: АЕЦ „Белене“ е стратегически важна за България
Секция: Интервюта
01 Ноември 2018 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков: АЕЦ „Белене“ е стратегически важна за България

/КРОСС/ АЕЦ „Белене“ е стратегически важна за България. Тя е единствения вариант да осигурим евтин ток за бита и бизнеса. За съжаление само ние бяхме последователни в това отношение. Защото, ако  през 2008 година бяхме започнали да изграждаме централата в Белене, днес единия блок вече щеше да работи и до 2023 година, най-късно,  и двата блока щяха да функционират.

Това зави в ефира на БНТ председателят на АБВ Румен Петков. „Станишев спря проекта, а първото правителство на Борисов практически го затвори. Сега с голямо забавяне, в което няма никакво съмнение, ние тръгваме да реализираме един стратегически за България проект. Според анализ на БУЛАТОМ от лятото е ясно, че енергоносителите в региона, като цяло, са недостатъчни, а ние продължаваме да се чудим да изграждаме ли допълнителна ядрена мощност“, заяви той. По думите му енергията от ядрените централи е най-екологично чиста и най-евтина, така  че именно нейното участие в микса, който формира крайната цена на тока е това, което позволява на домакинствата и бизнеса в България, да продължат да издържат на все по-нарастващите цени на енергоносителите.

Румен Петков бе призован за коментар и по случая „Хашоги“. Според него реакцията на водещите световни демокрации срещу  зверското престъпление,  е замъглена от финансовите договори, които те имат със Саудитска Арабия, което нарушава всякакви принципи, върху които се крепят устоите на демократични държави и обединения като САЩ и ЕС. „В случая говорим за жестоко убит човек. За убит журналист и смазване на свободата на словото, а срещу това престъпление стоят 410 милиарда долара договор и президент като Доналд Тръмп , който казва, че за него са важни парите, а не свободата на словото. Не може и европейска Франция – люлката на демокрацията на Стария континент,  да има президент, който казва, че има 1.5 млрд. долара  или евро договори  със Саудитска Арабия, и че те са му много важни. Щом тези пари са толкова важни, тогава тези световни лидери да излязат и да кажат: „Ние приемаме манталитета на Сталин, на Хитлер“. Така поне ще стане ясно, че за тях убийството на журналиста няма никакво значение“, заяви председателя на АБВ.

„Има и втори въпрос. Аз не разбирам българските институции в случая! Те мълчат. АБВ иска нашето правителство в ЕС,  да предложи замразяване на всички отношения със Саудитска Арабия. Искаме нашето правителство да каже в НАТО: „Точка! Никакви доставки на оръжие няма да изпълняваме за тази страна, защото там убийството на журналист се възприема, като нещо нормално“.

По време на участието си Петков бе призован за мнение и относно арестите в агенцията, която дава българско гражданство на чужденци. По негово мнение процеса трябва да бъде далече по-регулиран и с ясни правила, така че да не позволява корупционни практики. „Опитите за внушения, че сега прокуратурата изпълнява политическа поръчка са нелепи. Това, което сега е  по-важно е да има единен стандарт, в който да е заложено ясно, какво разбираме ние под български произход. Нали разбираме, че седем министерства и три агенции да бъдат ангажирани с това, да удостоверят дали кандидата за българско гражданство отговаря на неясните критерии, създава корупционна среда, която няма как да бъде заобиколена “, посочи той и попита, защо парламентарната комисия, която е натоварена с това да следи за работата на агенцията не е упражнила никакъв контрол.