Създателят на WWW: С интернет всичко се обърка
Секция: Технологии
06 Ноември 2018 20:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Създателят на WWW: С интернет всичко се обърка

/КРОСС/ Тим Бърнърс-Лий е създателят на World Wide Web, като именно заради това днес имаме интернет и сайтове в познатият им вид. Според него обаче развитието на глобалната мрежа е поело по грешен път, предава technews.bg.

Един от пионерите на съвременния интернет, Тим Бърнърс-Лий, заговори в понеделник за нуждата от глобален "договор", който да гарантира, че интернет остава "безопасен и достъпен" за всички.

"Всичко се обърка", каза компютърният учен, който през 1989 г. изобрети интернет като платформа, по време на Web Summit - най-голямото технологично събитие в Европа.

"Появиха се фалшиви новини, имаме проблеми с неприкосновеността на личния живот, има хора, които биват профилирани и манипулирани", допълва той.

Подобно на други пионери в технологиите, Бърнърс-Лий вижда интернет като платформа, която трябва да отваря пред хората нови хоризонти. Затова той е разочарован от начина, по който се развива глобалната мрежа.

"Изгубихме контрола над личните данни, сега данните стават оръжия срещу самите нас. Силата на достъпа до новини и информация от цял свят се манипулира от злонамерени актьори", казва Уеб Фондацията на Бърнърс-Лий.

Той очертава необходимостта от нов договор за функционирането на мрежата. "Онлайн тормозът е необуздан, правителствата все повече цензурират онлайн информацията или изключват интернет напълно", добави той, цитиран от phys.org.

64-годишният технологичен пионер иска правителствата, компаниите и гражданите да подпишат "пълен договор" за мрежата до май 2019 г. Това е дата, която се счита за преломна - очаква се тогава за първи път онлайн да са 50% от хората по света.

Френското правителство и интернет гигантите Google и Facebook подкрепят принципите на предложения договор. Сред тях са зачитане на правото на личен живот на хората, както и гаранции, че всеки може да се свърже към интернет.

Двете големи фирми вече имат пряко влияние върху почти три четвърти от целия трафик в интернет, благодарение на огромното количество приложения и услуги, които предлагат - такива като YouTube, WhatsApp и Instagram.

"Това е призив за доброволна ангажираност - за тези, които искат да бъдат част от решението, независимо дали са част от проблема или не", коментира политическият директор на фондацията Ненна Нваканма.