През уикенда: Ще наблюдаваме зрелищен звездопад
Секция: Наука
09 Ноември 2018 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През уикенда: Ще наблюдаваме зрелищен звездопад

/КРОСС/ Нощите около 11 ноември ще предложат поредния за годината звезден спектакъл в небето. Метеорният поток носи името „Северни Тауриди”. Открит е още през далечната 1869 г. Звездният прах идва от кометата „Енке”, а роякът е толкова обширен, че позволява падащите звезди да се наблюдават с различна интензивност от септември до декември.

Интензитетът на „Тауридите” не е голям. Обикновено се наблюдават между 5 и 10 метеора в рамките на 1 час. Космическите прашинки от този поток обаче изгарят зрелищно в небето и падащите звезди, които виждаме от Земята, са ярки болиди.

За наблюдение са подходящи късните часове на нощта. По-добра видимост има на места, където светлинното замърсяване е минимално – т.е. - далеч от светлините на града. Според актуалните прогнози на облачността в следващите дни от България видимостта ще е най-добра в западната половина на страната в нощта на петък срещу събота. В събота срещу неделя облаците ще позволят звездопадът да се вижда добре в Източна България. В неделя срещу понеделник видимостта отново ще е по-добра на запад.