Вълчев: Приоритет са информационните технологии, иновациите и инвестициите в учителите
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Ноември 2018 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вълчев: Приоритет са информационните технологии, иновациите и инвестициите в учителите

/КРОСС/ Образователната система трябва да мотивира децата да се подготвят за предизвикателствата пред дигиталната реалност. Трябва да се научат на кретивност, граждански умения, комуникативност, ролята на изкуствения интелект. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на конференцията за виртуална, добавена реалност Future of Reality, предаде БГНЕС. Участие взе и българският еврокомисар по цифрова икономика Мария Габриел.

Министърът подчерта, че приоритет в политиката на министерството са „3И-та“ информационни технологии, иновации и инвестиции в учителите. В образователната програма е включено компютърно моделиране в 3 клас, а още от първи децата се обучават за функциите и предназначенията на „облака“.

До този момент темата за виртуалната реалност не влизаше толкова в центъра на политиката на ЕС. Занапред все повече обаче ще се обръща внимание, заяви еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел. Пред аудиторията тя даде обещание още повече да работи с предложения в Брюксел по тези перспективи и приоритети.

Към момента по виртуални иновативни проекти се отделят годишно 100 млн. евро по програмата „Хоризонт 2020“. Наследникът на тази програма хоризонт „Европа“ ще залага в следващия бюджет на Европейската комисия 16 млрд. евро- голяма част от сумата е за иновации в областта на виртуална, добавена реалност, каза още еврокомисарят.

Моето желание е повече средства да се отделят за иновации по проекти в изучаването на човешкия мозък. В тази насока до 2023 година ЕК заделя бюджет от 1 млрд. евро в областта на медицината, съобщи Габриел.

Освен това, в разработената Европейска стратегия за изкуствения интелект в периода 2021-2027 годишно ще се предвиждат по 20 млрд. евро.

Иновациите вървят ръка за ръка с виртуалната реалност. Ние като политици трябва да съумеем да съхраним крехкия баланс между иновациите, убедена е Мария Габриел.