Китай отложи отмяната на забраната за търговия с кости на тигри и носорози
Секция: СВЯТ
14 Ноември 2018 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай отложи отмяната на забраната за търговия с кости на тигри и носорози

/КРОСС/ Китай е решил да отложи въвеждането на новите правила, които ще позволят търговията с тигрови кости и рогове на носорози в областта на научните изследвания и традиционната медицина, предаде bulgarian.cri.cn.

В края на октомври, Държавният съвет отмени 25-годишната забрана върху търговията с тези предмети, позволявайки употребата им при стриктни условия. Промяната на политиката бе критикувана широко от международните организации за защита на дивата природа.

Държавният съвет на Китай обяви в понеделник новото си решение, цитирайки резултати от изследване. Представител на ведомството заяви, че трите стриктни забрани за търговия ще продължат да бъдат в сила, а именно вноса и износа на тигрови кости и рогове на носорози, продажбата, покупката, транспортирането на тези продукти и използването на костите в медицината.

Връщането на забраната успокои организациите, които по-рано споделиха загрижеността си, че използването на тези продукти в китайската медицина би увеличило търсенето им по света както и доведе до засилване на бракониерството.

Броят на тигрите и носорозите в дивата природа се е понижил рязко през последните години. Според данни на Световната организация за дивата природа, едва 3900 тигъра и по-малко от 30 хиляди носорози съществуват в природата.