Корнелия Нинова: Внасяме намаление на депутатските заплати. Нужна е нова формула за формирането им
Секция: ПОЛИТИКА
20 Ноември 2018 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Внасяме намаление на депутатските заплати. Нужна е нова формула за формирането им

/КРОСС/ Лидерът на БСП няма да е водач на евролистата

"Внасяме предложение заплатите на депутатите и  на политическия елит да се намалят с 543 лв.". Това каза председателят на  НС на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията. Тя припомни, че левицата вече два пъти се опитва да сложи край на тази несправедливост, но  безуспешно досега. "Ще опитаме трети път, защото  става въпрос за увеличението на заплатите на депутати, министри, премиер, президент, омбудсман, съдии, комисари в КЕВР и други.

И то в ситуация, когато на улицата има десетки хиляди граждани, които протестират, че не могат да си платят сметките, срещу нови данъци, бедност и неравенства", добави лидерът на левицата. Корнелия Нинова коментира, че  в този момент, да си увеличиш заплатата за пореден път, е неморално, несправедливо и абсолютно сбъркано поведение. Тя разясни, че  тази сума е увеличението, натрупано през последните 2 години на този парламент. "Това представлява 18% увеличение на доходите. На кого в България заплатата е нараснала с 18% за този период? Къде по света заплата се определя по този начин – автоматично да нараства без оглед на производителност на труда, на резултат от този труд и т.н.?", попита Нинова.

Председателят на БСП обясни, че  заплатата е въпрос на договор между работодател и работник. "Нашият работодател е народът, затова питам колегите от другите парламентарни групи – вашите избиратели, работодатели съгласни ли са с това, което се случва. Автоматично, на всеки три месеца да ни растат заплатите", попита още Нинова.

 Лидерът на левицата коментира, че БСП е  последователна в искането си за намаляване на заплатите: "Не се справяме с тази битка. С всички аргументи, които даваме, затова внасяйки го, се обръщаме към президента и омбудсмана, които също ще получат увеличение на заплатите. Вярвам в чувството им за справедливост и социалната им ангажираност", добави Нинова.  Тя призова президента и омбудсмана да излязат и да заявят позиция. "Знам, че те не могат да внасят законопроекти, затова ние го внасяме, но имаме нужда от морална подкрепа", заяви още Нинова

"Увеличението на заплатите е ритуално самоубийство на политическа класа. Десетки хиляди хора са  на улиците със социални искания, а вие си вдигате заплатата в този момент. Обърнете се и вижте, какво става в Европа и света", обърна се Нинова към мнозинството. Тя добави, че народите масово са  въстанали срещу привилегии, неравенства и облаги на политически елити. "Модерните европейски лидери си взеха поука навреме, но при нас не е така“, коментира още Корнелия Нинова.

"Много рано започнаха прогнозите за водач на евролистата на "БСП за България". Днес не мога да ви кажа- кой ще бъде водач на евролистата, но със сигурност от 200 %, мога да ви кажа, че  няма да съм аз и това няма да се промени", категорична бе Корнелия Нинова на въпрос на журналисти.