Отличиха най-добрите в бойните спортове на наградите "Златен пояс" 2018
Секция: СПОРТ
03 Декември 2018 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отличиха най-добрите в бойните спортове на наградите "Златен пояс" 2018

/КРОСС/ За пръв път у нас бяха раздадени престижните награди на Националната асоциация на бойните спортове „Златен пояс" 2018. Годишната церемония по награждаване се проведе на 1 декември в Sofia Event Center и събра на специално гала събитие представители и ръководители от всички 12 федерации на Асоциацията, както и някои от най-известните български боксьори, борци и легенди от различни бойни спортове. Сред тях бяха Кубрат и Тервел Пулеви, олимпийският шампион и треньор Армен Назарян, които връчиха и големите награди „Златен пояс".
Водещ на церемонията бе журналистът и тв водещ на „България сутрин" по Bulgaria ON AIR Златимир Йочев. Той приветства гостите и даде думата на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който откри събитието:
"За мен е привилегия, че получих покана да участвам в първите награди „Златен пояс" на Националната асоциация на бойните спортове. Може би вашите спортове най-ярко показват и демонстрират идеята за хармонията между физическото и духовното израстване и най-много се доближават до древногръцкия идеал за свръхчовека „здрав дух в здраво тяло", заяви министър Кралев от сцената.
Федерациите от Националната асоциация на бойните спортове отличиха и своите най-добри бойци (мъж и жена) и треньор. Паралелно с индивидуалните награждавания гостите се насладиха и на зрелищни демонстрации, техники и хореографии по карате киокушин, кикбокс и муай тай, айкидо, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо и канадска борба. А черешката на тортата беше връчването на годишните награди „Златен пояс" 2018.
Световният и европейски шампион по шотокан Тихомир Тодоров, който тази година завоюва световно и европейско злато, е единият от големите победители на „Златен пояс" в категорията „Най-добър спортист - мъж". Неговата наградата връчи двукратният олимпийски шампион по борба Армен Назарян. Мариела Любенова, която преди броени месеци стана №1 на Световното първенство по киокушин (KWF) в Казахстан, грабна приза „Най-добър спортист - жена". Тя беше наградена от националния треньор на отбора по борба за жени Петър Касабов.
Шихан Асен Асенов от Управителния съвет на Българската карате киокушин федерация обяви и кой е най-добрият треньор за 2018 година. Наградата в тази категория отиде при единствения европейски шампион по шотокан карате-до и треньор на националния ни отбор по бойното изкуство Димитър Тодоранов.
Бронзовият олимпийски медалист по бокс Тервел Пулев връчи приза за дългогодишен принос в развитието на спорта „Вярност на традициите" на Александър Арабаджийски - председател и съосновател на Българската федерация по кендо. През 1990 Арабаджийски основава първия клуб по кендо в България, а впоследствие се включва и в създаването на Българската федерация по кендо, която през годините играе голяма роля за популяризирането и правилното преподаване на японското бойно изкуство у нас.
Петата голяма награда от церемонията „Златен пояс" 2018 - „Ярка победа", грабна абсолютният световен шампион по карате киокушин Захари Дамянов. Неговото отличие бе връчено от известния български шампион по бокс в тежка категория Кубрат Пулев. Захари Дамянов е първият българин и европеец, вдигнал шампионската купа на най-тежкото и престижно състезание по карате - Световното първенство без категории. Той е и четирикратен победител от Европейското първенство в категория над 90 кг, четирикратен шампион от Откритото първенство на Америка без категории, откъдето има и награда за най-висок боен дух.
Церемонията беше запечатана с обща снимка на всички победители, както и на членовете на Управителния съвет на Националната асоциация на бойните спортове Димитър Ангелов, Александър Славков, Марио Богданов, Пламен Юруков и нейния председател Иво Каменов. Наградите на Асоциацията на бойните спортове се организират за пръв път у нас и целят да поставят под светлините на прожекторите най-добрите от света на бойните изкуства, които през годините са прославили страната ни с десетки, дори стотици медали от международни състезания и със страхотни прояви на спортен дух, дисциплина и талант.
Асоциацията е учредена през 2015 година, за да подпомогне, подкрепи и популяризира бойните спортове в България. В нея членуват над 476 клуба от цялата страна и над 40 000 спортисти. Част от асоциацията са централите по кикбокс и муай тай, карате киокушин, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо, айкидо и канадска борба.