Запалиха светлините на коледната елха на "Трафалгар"
Секция: ЛЮБОПИТНО
07 Декември 2018 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Запалиха светлините на коледната елха на "Трафалгар"

/КРОСС/ На лондонския площад "Трафалгар" запалиха светлините на главната коледна елха във Великобритания. Красива 80-годишна елха, докарана от Норвегия и висока 21 метра, грейна снощи в празнични светлини на лондонския площад "Трафалгар". Церемонията беше подробно отразена на специална страница в Туитър, създадена от управата на централния лондонски район Уестминстър. Началото на тържественото запалване на светлините даде лорд-кметът на Уестминстър Линдзи Хол и кметът на Осло Мариане Борген.

По традиция, започнала през 1947 г., коледната елха, която краси центъра на Лондон до началото на януари, пристига всяка година във Великобритания с кораб през Северно море. Елхата е израз на благодарността на норвежците към Великобритания за помощта, оказана им през Втората световна война. В годините на нацистката окупация норвежкото кралско семейство и правителството в изгнание живеят и работят в Лондон.

Елхата на "Трафалгар" е украсена скромно - със звезда на върха и спускащи се гирлянди от лампички, както е прието в Норвегия, пишат от БТА. Подарък за присъстващите на тазгодишната церемония беше изгряващата звезда на норвежката рап-сцена, певицата Майра. Бежанката от Сиера Леоне, установила се през 1998 г. със семейството си в норвежкия град Берген, рапира на местния норвежки диалект.