Любомир Дацов: Бюджетът за 2019-та крие много подводни камъни
Секция: Коментари
27 Декември 2018 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомир Дацов: Бюджетът за 2019-та крие много подводни камъни

/КРОСС/ Сериозно предизвикателство пред държавните финанси догодина вижда финансистът и бивш ресорен зам.-министър Любомир Дацов. В студиото на БТВ „Тази сутрин" той посочи, че има голяма вероятност от скок на дефицита на фона на липсата на реформи в ключови сектори и недоброто планиране и управление.

Като пример за лошо политическо решение той посочи заделянето на стотици милиони за довършването на магистралата до Варна. Това, което направихме - да преместим парите в извънбюджетна сметка, не отговаря на никакви правила, български и международни. Според финансиста подобни действия без реален обект и търгове е „живо нарушение", а подобна извънбюджетна сметка трябва да се открива само с решение на парламента. Любомир Дацов отбеляза и че не е ясен произходът на парите - в един случай се твърди, че идват от преизпълнение по приходната част, а в друг - че става дума за средства, заделени по-рано за неслучили се проекти. По думите му за „лошо планиране и лошо управление" говори и фактът, че за поредна година около 40% от капиталовите разходи не се изпълняват, при нормални граници от около 5%.

Според финансиста бюджетът за следващата година, за разлика от сегашния и последните няколко, може да се окаже с точно планиран дефицит, защото забавянето на икономиката в глобален план идва много бързо. Така приходите може да се доста по-малко при широко тиражираното увеличаване на разходите - с 16%.

Любомир Дацов подчерта, че големите проблеми са в здравеопазването, образованието и управлението на средствата в сектори като вътрешните работи и са нужни не пари, а реформи. Бюджетът е финансова сметка, той няма да реши тези проблеми, смята финансистът. Според него като цяло „България и Европа се движат с много по-малки крачки, отколкото се движи останалият свят", а най-притеснителното е, че средната класа намалява и у нас почти я няма. Има 200-300 000 човека, което е крайно недостатъчно, защото това е движещата сила на икономиката на всяка държава, коментира още Дацов.