Светът посрещна 2019-а година с много емоции и надежди
Секция: СВЯТ
01 Януари 2019 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светът посрещна 2019-а година с много емоции и надежди

/КРОСС/ Светът се сбогува с 2018-та и приветства с фойерверки и празненства новата 2019-та година. Първи Новата година посрещнаха Океания и Азия.

Празненствата в Китай не бяха толкова мащабни, защото китайците отбелязват най-вече лунната Нова година през февруари.

В Южна Корея хиляди хора изпълниха улиците на Сеул за традиционната церемония по биене на древна голяма камбана за късмет и благополучие, а в Северна Корея вниманието беше насочено върху новогодишната реч на Ким Чен-ун.

В Токио Новогодишната нощ беше белязана от трагедия. Кола се вряза в група пешеходци. Пострадаха осем души.

Русия приветства 2019-та с фойерверки над Червения площад в Москва.

В Лондон повече от 100 000 души се събраха пр река Темза. Британската столица посрещна 2019-та с най-голямото пиротехническо шоу в Европа. Кметът на Лондон Садик Кан посвети зарята на гражданите на Евросъюза, които живеят там. Междувременно премиерът Тереза Мей използва новогодишното си обръщение, за да потърси по-голяма политическа подкрепа за своята сделка за Брекзит.

В полунощ жители и гости на Париж се събраха на емблематичния булевард Шанз-Елизе. Там те наблюдаваха специално светлинно шоу при Триумфалната арка, по време на което бяха прожектирани имената на играчите от френския национален отбор по футбол, който спечели Световното първенство през 2018-а. В новогодишното си обръщение президентът Еманюел Макрон призна, че правителството му трябва да прави повече, за да се подобри живота на французите.

В Берлин стотици хиляди посрещнаха 2019-та на голямо празненство при Бранденбургската врата.

Силните ветрове и поройният дъжд, излял се над гръцката столица Атина, не попречиха на доброто настроение на празнуващите там. Жителите и гостите на града се насладиха на ефектна заря в небето над Акропола.

Светът се сбогува с 2018-та и приветства с фойерверки и празненства новата 2019-та година. Първи Новата година посрещнаха Океания и Азия. Обобщение по темата на редактора Елизабет Гогова:

Стотици хиляди хора посрещнаха Нова година с фойерверки, музика и танци в Рио де Жанейро. Местни жители и туристи се събраха на прочутия плаж "Копакабана".

Сред последните големи градове, посрещнали Новата година, е Ню Йорк Там хиляди празнуващи се стекоха на Таймс Скуеър, за да проследят спускането на кристалната топка.