Правят нов ски курорт - над село Чупрене
Секция: Туризъм
03 Януари 2019 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правят нов ски курорт - над село Чупрене

/КРОСС/ Върховният административен съд остави в сила екологичната оценка за туристическа ски-зона "Миджур", изготвена от РИОСВ в Монтана, съобщиха от екоинспекцията в областния град.

Оценката бе обжалвана от Асоциацията на парковете в България последователно в Административния съд в Монтана и във Върховния административен съд в София с аргумент, че се застрашават местообитанита на животинските видове рис, кафява мечка и европейски вълк. И двете съдилища отхвърлиха тези аргументи и потвърдиха екологичната оценка, изготвена от РИОСВ в Монтана, уточниха от инспекцията.
Туристическата ски-зона "Миджур" трябва да бъде изградена от частни инвеститори в западна Стара планина край връх Миджур, който е най-високият в тази част на балкана със своите 2168 метра. Към бъдещият туристически комплекс вече има заявен интерес и се очаква месеци след решението на съда строителството да стартира.

Каква е проектираната ски зона

Ски зоната ще бъде разположена над село Чупрене, на 20 км от Белоградчик. Биосферният резерват "Чупрене" няма да бъде засегнат, но около 1/4 от ски зоната попада в защитена зона "Миджур". Проектът е замислен от над 5 г., а през 2012 г. е включен в стратегията за развитие на туризма.

Общият устройствен план е изготвен от архитект Емил Леков, който е изготвил плана за ски комплекса в Банско, писа Монт-Прес. Ски комплексът ще заема площ от 500-700 хектара. Планирани са 14 ски писти с обща дължина 16 км. Те са с различна трудност, в зависимост от възможностите на релефа на планината. Ще бъде проектирана система за изкуствен сняг.
Предвиждат се различни съоръжения и приспособления - лифт(ове), влекове, пейки и маси, беседки, наблюдателници и места за пикник.

За начинаещи скиори ще бъдат изградени 3-4 учебни площадки, където ще има ски училища, заведения за хранене и напитки, помещения за отдаване на ски оборудване под наем.