Как празнуват Коледа в Русия?
Секция: ЛЮБОПИТНО
07 Януари 2019 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как празнуват Коледа в Русия?

/КРОСС/ В дните на социалистическа Русия Рождеството не се е празнувало. След революцията от 1917 г., Коледа е забранена, заедно с други религиозни празници. Наблягало се е народно-обединителните празници, свързвани традиционно с настъпващата зима.

След 1991 г. са възродени някои християнски обичаи, особено под американско влияние. Сега Коледа в Русия се празнува на 7 януари. Датата е различна, защото Руската православна църква използва стария „Юлиански календар".

На Бъдни вечер - 6 януари, в Русия се сервира трапеза с 12 постни гозби, в чест на 12-те апостоли. Сяда се на масата едва след появата на първата звезда. Задължителното ястие се нарича „сочиво". По традиция, след трите задължителни богослужения в дома се внася сено - символ на сеното, в което се е родил Христос. Това най-често се прави в селата.

Масата трябва задължително да е покрита с бяла покривка, а домът - да е украсен с борови клонки, цветя, фруктиери с плодове и свещи. В средата на масата трябва да има бутилка вино, а яденето се подава от лявата страна на седящите, като се започва от дамите. Въпреки, че е постна, вечерята е тържествена.

В Русия, както и в много други страни се украсяват коледни дръвчета. Там обаче се поставят непосредствено преди Коледа- на Бъдни вечер. Не са масово разпространени. Имат коледарски обичаи, подобно на нашите.

Образът на Сана Клаус в православието е заменен с Николай Чудотвореца. Той носи на деца и възрастни различни подаръци. Образът на светеца през годините се е сдобивал различни прозвища - Дядо Мраз, Дед Мороз и др. Интересна е появата на друга легендарна фигура в руските обичаи - на Бабушка.

Тя също раздава подаръци на децата. Легендата разказва, че тя отказала да отиде с мъдреците да види Исус заради студеното време. За да изкупи вината си всяка година обикаля домовете и оставя подаръци за добрите деца.

Въпреки че се празнува на различна дата, руската Коледа е много близка до българската не само като идея, но и като изпълнение. Тихото и уютно семейно събиране на Бъдни вечер и желанието да зарадваш близки, и познати в коледната утрин с подарък са два обичая, които обединяват нашите народи.

Разликата е, че в Русия и до ден днешен Нова година се празнува много по-тържествено. Това е остатък от старите навици на социализма.