“Фаворитката” получи 12 номинации за БАФТА
Секция: Шоубизнес
09 Януари 2019 18:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
“Фаворитката” получи 12 номинации за БАФТА

/КРОСС/ Драмата "Фаворитката" получи колосалните 12 номинации за наградите БАФТА. Лентата проследява историята на британската кралица Ан и нейните взаимоотношения с две жени - лейди Сара и прислужницата Абигейл.И трите главни актриси във филма - Оливия Колман, Рейчъл Уайс и Ема Стоун са номинирани за ролите си. Колман получи и награда "Златен глобус" за ролята си.
Брадли Купър и Лейди Гага са номинирани в категориите за най-добра мъжка и женска роля, а Купър получи и номинация за режисура.

Филмът "Рома" на Алфонсо Куарон, което се смята за главен претендент за чуждоезичен "Оскар", получи номинации в категориите за най-добър филм и най-добър чуждоезичен филм, а Куарон е номиниран и за режисура.

За титлата най-добър филм ще се борят "Фаворитката", "Рома", "Роди се звезда", "Черен в клана" и "Зелената книга".

Наградите БАФТА са най-значимото кино събитие извън Съединените щати и обикновено накланят везните и при Оскарите. Дали и тази година ще е така - предстои да разберем.

Ето и номинираните в по-важните категории:

Най-добър филм - "Черен в клана", "Фаворитката", "Зелената книга", "Рома", "Роди се звезда"

Най-добър британски филм - "Звяр", "Бохемска рапсодия", "Фаворитката", "Маккуин", "Стан и Оли", "Никога не си бил тук"

Най-добър чуждоезичен филм - "Капернаум", "Студена война", "Догман", "Рома", "Джебчий"

Най-добър режисьор - Спайк Лий за "Черен в клана", Павел Павликовски за "Студена война", Йоргос Лантимос за "Фаворитката", Алфонсо Куарон за "Рома", Брадли Купър за "Роди се звезда"

Най-добра женска роля - Глен Клоуз за "Съпругата", Лейди Гага за "Роди се звезда", Мелиса Макарти за "Можеш ли някога да ми простиш", Оливия Колман за "Фаворитката", Виола Дейвис за "Вдовици"

Най-добра мъжка роля - Брадли Купър за "Роди се звезда", Крисчън Бейл за "Вице", Рами Малeк за "Бохемска рапсодия", Стийв Куган за "Стан и Оли, Виго Мортенсен за "Зелената книга".