Оранжев код за обилни валежи в 5 области
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Януари 2019 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оранжев код за обилни валежи в 5 области

/КРОСС/ Оранжев код за обилни валежи е обявен за днес в 5 области на страната - Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакваните количества са около 35-50 л/кв.м.

Жълт код за валежи от сняг е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София град, Софийска област, Перник. Очаква се снежната покривка да достигне около 10 см, в планинските райони - 15-20 см.

Предупреждение за валежи от дъжд е обявено за областите Кюстендил, Благоевград, Сливен, Варна и Добрич, като очакваните количества са 25-35 л/кв.м.

В сила е и оранжев код за силен вятър за цялото Черноморие.

Екипи на Столичната община са в готовност да затварят пътя към Витоша, за да бъде почистен от снега. 169 снегорина са обработили трасетата на масовия градски транспорт в София. Екипи на Дирекция "Аварийна помощ" продължават с обходите в южните райони и централната част на столицата, каза кметът Йорданка Фандъкова:

"Приоритетно почистваме трасетата на градския транспорт. Много различна е обстановката в момента. В южните райони валеше много интензивно, почистваше се Южната дъга. В същото време, към "Младост" към този момент не валеше и там нямаше необходимост от почистване. Затова казвам: следи се внимателно, на GPS-системата се наблюдава, също така и системата за видеонаблюдение. Непрекъснато се наблюдава, за да може да се реагира много бързо, където е необходимо. В центъра валеше доста интензивно! Там имаше необходимост от обработки. Организираха се фирмите. Знаят, че санкциите за непочистени участъци са много големи. При над 5% непочистен участък не им се заплаща нищо, така че надявам се да си свършат добре работата днес. Вътрешнокварталните улици се чистят там, където е възможно и тогава, когато е възможно, докато вали снегът. След като спре снегът, ще се влезе по-интензивно в кварталните улици. Възложила съм приоритетно да се почистват вътрешнокавратлни улици, където има училища, детски градини, поликлиники и по-интензивно движение на пешеходци и автомобили. Трябва да е ясно, че обстановката е сложна, зимна, така че някъде е възможно да има затруднения и трябва да се реагира бързо. Ако продължи снеговалежа по време на трафика, ще има, разбира се, затруднения в движението".