АПИ: Настилките се обработват постоянно срещу обледяване
Секция: Автомобили
10 Януари 2019 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АПИ: Настилките се обработват постоянно срещу обледяване

/КРОСС/ Пътните настилки се обработват постоянно срещу обледяване. Националният институт по метеорология и хидрология определи оранжев код за интензивни валежи от дъжд в областите Смолян, Хасково, Кърджали, Ямбол и Бургас. В тези области е възможно да има спад на температурите и опасност от поледици. Жълт код за снеговалежи е обявен за Западна България, а за областите Благоевград, Варна, Добрич и Сливен се очаква дъжд.
Над 1000 машини са обработвали пътните настилки през нощта, за да се осигури безопасността на пътуване при зимни условия. Ограничено е движението на всички автомобили през прохода „Троянски". През проходите „Превала" и „Печинско" и по път II-37 Батак - Доспат товарните автомобили над 12 тона задължително трябва да бъдат без ремаркета и полуремаркета. Целогодишно са затворени за движението проходите „Върбишки" и „Златишки". Ограничено е движението на товарни автомобили над 10 тона през цялата година през проходите „Вратник" и „Твърдишки". Целогодишно е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проходите „Петрохан" и „Шипка", както и на товарни автомобили над 3,5 тона през проходите „Дюлински" и „Пампорово". През останалите проходи движението се осъществява при зимни условия без въведени ограничения.
Шофьорите, на които им предстои пътуване трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.