Европейският парламент отхвърли исканията на българските превозвачи
Секция: Автомобили
10 Януари 2019 12:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Европейският парламент отхвърли исканията на българските превозвачи

/КРОСС/ Комисията по транспорт на Европейския парламент подкрепи днес предложението камионите, извършващи товарни превози в ЕС, да се връщат веднъж на три седмици в държавата, където е регистрирана фирмата собственик. Освен, че камионът трябва да се връща в отправната точка както и, че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел. Гласуването става, докато пред сградата се провежда масов протест против пакета "Макрон".Това не е окончателно решение и въпросът предстои да бъде обсъден в пленарната зала на ЕП.

Транспортната комисия одобри само един от трите доклада, които разглеждаше днес и които засягат също условията за извършването на международни пътни превози. Отхвърлени бяха двата доклада, свързани с почивките на водачите и техните възнаграждения. Предстои по-късно днес евродепутатите от комисията да решат как ще продължат работата по тези теми и засега не е известно какви текстове ще бъдат подложени на гласуване в пленарната зала - същите, променени или нови.

Днешното решение е само стъпка от очертаването на становището на ЕП в преговорите с Европейската комисия и Съвета на ЕС.

Българските депутати изригнаха, че това е най-лошия вариант за България и се връщаме назад.

Преди началото на заседанието пред ЕП в Брюксел днес се събраха стотици шофьори от България, Румъния и Полша, които протестираха срещу опитите условията на техния труд да бъдат променени. Протестът бе подкрепен от български евродепутати от всички групи, а в залата на заседанието присъства министърът на транспорта Росен Желязков.

Припомняме, ден по-рано трима български евродепутати Петър Курумбашев, Андрей Новаков и Ангел Джамбазки се опитваха да намерят начин да имат право на глас на днешното заседание на транспортната комисия на Европейския парламент.
Други български евродепутати, представители на европейското политическо семейство се опитваха да заместят колегите си от други страни, за да може да има баланс при гласуването.

Причината за тези усилия е липсата на представител на България в транспортната комисия на Европарламента.

Според българския бизнес спорни са точките за нощувките в кабината, прибирането в страната, от където е фирмата и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни. Още преди месеци превозвачите ни заплашиха с референдум за излизане на страната от ЕС, ако исканията им не бъдат изпълнени.

В Брюксел по време на обсъждането на промените в ЕП пред сградата имаше протест на транспортните фирми, на него присъства и министър Росен Желязков. Свои представители също така заявиха, че ще изпратят и от БСП, които обвиняват правителството, че е предало превозвачите.

Когато българските протестиращи чуха новината не останаха никак доволни и не искаха да си тръгват. Те се заканиха това да не е последния протест.

Превозвачи се срещнаха и с президента Румен Радев, който призова за обединение на всички институции в защита на сектора. Преди това правителството заяви пълната си подкрепа срещу предлагания и т.нар. пакет "Макрон".

Съпротивата започна с протести на транспортни фирми още през пролетта, а премиерът Бойко Борисов се опита да убеди френския президент Емануел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел в София да променят позициите си предложените изменения.

Въпреки че през юни месец евродепутатът Новаков обяви пълна победа по пакета "Макрон", Борисов тогава предупреди, че гласуването на промени в транспортната комисия е само първото и не може да се тълкува като победа над Макрон.